Tu, gdje čovjek kamenu krade zemlju, gdje ljeti ispucana zemlja vapi za vodom, sve je nekako posebno i ekstremno, i priroda i ljudi i vino. Vinogradarstvo i vinarstvo u Brotnju imaju dugu povijest i danas područje Brotnja predstavlja svojevrsni raj što ga priroda može podariti. U Brotnju se od davnina živjelo od proizvodnje grožđa i vina. Prve zapise o hercegovačkim vinima nalazimo u srednjem vijeku u Povelji bosanskog kralja Tvrtka iz 1353. godine, koji kazuje kako je sa svojom pratnjom u Suhoj (danas Čitluk) pio izvrsno hercegovačko vino. Žilavka i blatina , kao dvije visokokvalitetne, autohtone sorte vina nadaleko su poznate i priznate. Na području Brotnja, Žilavka i Blatina i vinogradarstvo kao da oduvijek postoje. Brotnjo je najveći vinogradski kraj na prostoru Hercegovine pa i šire.
U broćanskom kraju je gotovo nemoguće naći obitelj koja ne pravi domaće vino za osobne potrebe, te da se svaki dan uz objed ne konzumira bar čašica žilavke ili blatine. Jako zahtjevan i skup hobi je je otišao i korak dalje, te u Hercegovini možemo naći i vinarije koje su ponosne na etikete koje su proizveli, a plod su hercegovačkog kamenjara i škrte zemlje.
Slobodan četvrtak poslijepodne odlučili smo provesti u jednoj hercegovačkoj vinariji – Vinariji Dodig. Očekivali smo mirno poslijepodne, te da ćemo moći s mirom uživati u vinskim čarolijama obitelji Dodig, kad tamo priprema proslave 40. rođendana za gosta. Definitivno savršen ambijent za takvu prigodu. Vinarija Dodig nalazi se u sklopu nadaleko poznatog Sportskog centra Circle International u Međugorju. Kao što je već poznato, sportski centar pruža savršene uvjete po najvišim međunarodnim standardima za pripremu profesionalnih sportaša, a dokaz je i da je ovo redovno odredište prilikom priprema vrhunskih nogometnih, rukometnih, košarkaških momčadi, kao i pojedinačnih sportaša, čak i olimpijskih pobjednika. U sklopu centra se, osim sportskog sadržaja, nalaze restoran s tradicionalnim hercegovačkim jelima, ali i smještajni kapaciteti, hotel s pet zvjezdica, te bungalovi, smješteni u prirodi gdje gosti uživaju u mirnom okruženju.
Uzimajući u obzir već navedene činjenice, da obitelj Dodig kao i svaka druga uzgaja grožđe i pravi vino za vlastite potrebe, te idiličan ambijent sportskog centra Circle International vlasnik, gdin. Niko Dodig se prije 7 godina odlučio za gradnju vlastite vinarije.
Sam izgled vinarije osmislio je arhitekta Heno Beidenegl. Okružen vinogradima, objekt se s vanjske strane u potpunosti uklapa s okolinom i nimalo se ne ističe. Unutrašnjost vinarije je podijeljena na dvije odvojene cjeline. U gornjem dijelu objekta nalazi se ugostiteljski objekt koji može komotno primiti do 100 ljubitelja vina. Hrastovi stolovi i stolice daju potpuni hercegovački ambijent, a stari klavir u kutu cijelom ambijentu daje pomalo boemsku „notu“. Kako su u ovom dijelu objekta trajale pripreme za proslavu rođendana, prostor je bio savršeno dekoriran, te vam svakako možemo sugerirati da buduće obiteljske proslave provedete ovdje.
Gdin. Niko nas vodi u prizemlje. Osim bačvi o kojima nam ponosno govori, nalaze se i punionica, pakirnica, te ostava. Smještamo se među bačvama za stol i u živopisnoj atmosferi vinarije kreće prezentacija u kojoj se može kušati osam etiketa: Žilavka, Žilavka selekcija, Oranž, Rose, Bordo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Blatina Riserva. Prezentacija kreće sa žilavkom selekcija. Napominje nam vlasnik da je žilavka kraljica Hercegovine, te da su prilikom proizvodnje svoje selekcije uložili poman trud, od berbe koja počinje ručnim trganjem pažljivo biranog grožđa, ležanja u inoksnim bačvama, pa do buteljiranja. U čaši se vidi svjetlo žuta boja, koja prilikom miješanja daje i odsjaje zelenkaste. Nakon selekcije, donosi za stol bocu Oranža. Do sada nismo vidjeli ovakvo vino u Hercegovini i malo s čuđenjem čekamo početak prezentacije. Za proizvodnju Oranža koristi se žilavka. Zahvaljujući dugom kontaktu sa pokožicom grožđa, vino postaje tamnije od “običnih” bijelih vina, a zavisno od zrelosti i razvoja, boja varira od tamno žute do narančaste. Oranž vino ima pomalo poseban okus jer je već duže vrijeme izloženo kisiku. Kaže se da vino ima oksidativne tonove i arome poput zrelih jabuka, svježih orašastih plodova ili sušenog voća. Dok uživamo u Oranžu, ljudi u vinariji pripremaju čaše za Rose Dodig, a gdin. Niko ne propušta napomenuti kako mu je najveća nagrada povratak prijatelja, gostiju i kupaca. Osim dobrog vina, svim posjetiteljima Vinarije Dodig je ponuđeno da kušaju najbolje što Hercegovina ima kada su u pitanju sirevi. Na stolu su bile ponuđene četiri vrste sira, od onoga iz mijeha pa do žutog sira, a gdin. Niko govori da je svaki osobno izabrao na pomalo tajnovitim lokacijama od istočne Hercegovine pa sve do granice s Hrvatskom. Isto je za vrijeme prezentacije bilo i sa suhomesnatim delicijama.
Prelazimo na kušanje crnih vina. U vinariji Dodig imaju četiri etikete. Bordo, Cabernet Souvignon, Cabernet Frank i Blatina Riserva.
Zadržali smo se na Bordou. Iz vinarije nam objašnjavaju proces prerade, te da se radi o cuvee-u, koji kasnije sazrijeva u hrastovoj bačvi. Zaista, bojom i boukeom Bordo nas nije ostavio ravnodušnima. Za svaku je preporuku. Cabernet Souvignion po okusu je pun, suh i izuzetno harmoničan.
U međuvremenu nam vlasnik govori kako su vinogradi posađeni na lokacijama Međugorja, Vionice i Tromeđe. Ove godine su proizveli 25.000 boca, te nam je iznio planove oko distribucije i prodaje. Na kraju, umjesto deserta probamo Blatinu Reserva, uz napomenu da se proizvodi samo u izuzetnim vinogradarskim godinama kada vremenski uvjeti dozvoljavaju potpunu zrelost grožđa. Berba se vrši ručno uz strogu selekciju u vinogradu te još jednu selekciju grožđa u podrumu. Fermentacija se odvija na vlastitim kvascima uz dužu maceraciju s ciljem što veće ekstrakcije kvalitetnih sastojaka iz pokožice. Nakon fermentacije vino odležava na talogu od vlastitih kvasaca 18 do 24 mjeseca.
Za ljubitelje vina ovo je zasigurno neizbježna stanica. Dekor, kvaliteta vina i gastronomske delicije stvaraju poseban ugođaj koji Vas tjera da se vratite u ambijent Sportskog Centra Circle International što je moguće prije.