Financa
Digitalni poslovni portal

Bankama u Litvi rečeno je da se pripreme za nestanak struje

Središnja banka Litve naredila je bankama te zemlje da se pripreme za nestanke struje i cyber napade zbog rizika da rusko-ukrajinska kriza eskalira u vojni sukob.

Nestanak struje i pristup internetu među “ekstremnim, ali mogućim” scenarijima na koje bi financijske tvrtke trebale biti pripremljene, navela je litavska središnja banka u pismu koje im je poslano prošlog tjedna, a kojem je Reuters imao pristup.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije. Litva, kao i baltički susjedi Latvija i Estonija, dijele zajedničku električnu mrežu s Rusijom, koja počinje iz Moskve.

“Raste geopolitičke napetosti u regiji dovode do povećanih prijetnji cyber-napada, uključujući napade na ključnu informacijsku infrastrukturu”, upozorila je Središnja banka Litve u pismu, ne navodeći imena potencijalnih hakera.

Središnja banka u Vilniusu odgovorila je na Reutersov zahtjev za komentarom.

Upozorenje je uslijedilo nakon što su regulatori EU općenito naložili bankama da se pripreme za potencijalne ruske cyber napade, a neke financijske tvrtke simulirale su uvjete kibernetičkog rata putem igara kako bi testirale svoju sposobnost da se odupru takvim napadima.

Litvanske banke trebale bi imati planove za nepredviđene slučajeve za cyber napade kao što su zlonamjerni softver (ransomware) i DDoS napadi, koje hakeri koriste kako bi pokušali preplaviti mrežu puštanjem velikih količina podataka u promet, navodi središnja banka u pismu.

Dvije ukrajinske banke bile su meta kibernetičkog napada u utorak, rekao je ukrajinski centar za informacijsku sigurnost u priopćenju, sugerirajući da se upire prstom u Rusiju.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije