Financa
Digitalni poslovni portal

Šef IEA-e: Stvarna proizvodnja nafte OPEC-a niža od ciljane

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, grupa pod nazivom OPEC +, trebali bi smanjiti jaz između svoje stvarne i ciljane proizvodnje, rekao je čelnik Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol.

“Postoji značajna razlika između ciljeva koje su postavile zemlje OPEC+ u pogledu razine njihove proizvodnje i onoga što danas proizvode. “Za OPEC + će biti važno smanjiti ovaj jaz i, nadamo se, osigurati veće količine na tržištu”, rekao je Birol na konferenciji u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, prenosi Reuters.

Proizvođači nafte OPEC+ odlučili su prošle godine povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog mjeseca od kolovoza kako bi se postupno vratili na razine pumpanja prije kolapsa tržišta nafte u proljeće 2020., kada su uveli drastična ograničenja proizvodnje kako bi podržali cijene.

Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci više puta nisu uspjeli postići ciljnu razinu jer neke članice naftnog saveza imaju problema s obnavljanjem proizvodnje.

IEA je u svom posljednjem mjesečnom izvješću navela da se jaz između ciljane i stvarne proizvodnje nafte u siječnju povećao na 900.000 barela dnevno.

Što se tiče cijene “crnog zlata”, europska nafta Brent  je pala 3,3 posto, budući da je Rusija najavila djelomično povlačenje svojih vojnika u blizini ukrajinske granice.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije