Financa
Digitalni poslovni portal

BiH mora promjeniti zakon i financirati se kroz “narodne obveznice”

Bosna i Hercegovina nema zakonsku mogućnost izdavanja i financirati se kroz “narodne obveznice”. Vjerojatno se radi o financiranju po povoljnijim uvjetima nego kod banaka i međunarodnih kreditora. Na ovaj način bi se mogle prikupiti milijarde BAM.

Hrvatska izdaje “narodne obveznice”

Za razliku od Bosne i Hercegovine Republike Hrvatska će se do kraja ožujka emitrati pet milijardi eura vrijedne “narodne obveznice”. Hrvatska će svoje “narodne obveznice” emitirati sa godišnjom kamatom od tri ili više posto. Prva istraživanja u toj zemlji govore da je više od 60 posto građana zainteresirano da kupi obveznice države. Na ovaj potez Hrvatska se odlučila jer su kamatne stope na depozite u bankama jako niske, a likvidnost bankarskog sustava i štednja poprilično visoki.

Po niskim kamatnim stopama u Hrvatskoj je deponirano više od 35 milijardi eura. Glavni cilj je taj novac izvući od građana i s njim financirati otplatu vanjskog duga ili javnu potrošnju. I sami građani Hrvatske u tome vide svoj interes jer kupovinom obveznica mogu zaraditi više nego kada novac čuvaju u bankama.

Bosna i Hercegovina mora prilagoditi zakone

U Bosni i Hercegovini to nije moguće. Ideja je dobra i prihvatljiva. Na taj način razvijali bi tržište kapitala i to treba razraditi i u Bosni i Hercegovini. Treba vidjeti šta i koje zakone treba prilagoditi da dobijemo tu mogućnost. Suština je da država garantira i to su poprilično sigurne stvari sa niskim rizikom“, rekao je za “Nezavisne novine” Dragan Kulina, član Upravnog odbora Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o BiH, u ovom trenutku građani na računima u komercijalnim bankama imaju oko 14 milijardi BAM. Ono što je činjenica jeste da bi u slučaju emitovanja “narodnih obveznica” banke u BiH dobile ozbiljnu konkurenciju. Posljedica toga bi vjerovatno bila i dizanje kamata na depozite. Jedan od problema da bi se emitirale “narodne obveznice” u ovom trenutku, smatraju ekonomisti, je inflacija. Pretpostavke MMF-a su da će inflacija u tekućoj godini iznositi oko šest posto, u tom slučaju kamata od tri posto jednostavno nije isplativa, iako treba reći da trenutno komercijalne banke nude daleko manje.

Narodne obveznice - ilustracija financa.ba slika2
Narodne obveznice – ilustracija financa.ba

Obveznice su dobar alternativni model financiranja

U vremenima monetarnog zatezanja od koristi je razmišljati o novim modelima finansiranja. Jedan od primjera je izdavanje obveznica u Republici Hrvatskoj. Ipak, treba biti oprezan i kao svaku inovaciju posmatrati njene pune efekte. Za građane je dobro da imaju više investicionih alternativa, a za državu je dobro da ima još jedan izvor finansiranja.

Kada je riječ o obveznicama koje država emitira, pojedine zemlje u svijetu na taj način financiraju i velike infrastrukturne projekte. Država izdaje obveznice za neki projekat, nakon čega građani kupuju te obveznice i finansiraju izgradnju određenog projekta za koji država u tom trenutku nema novca. Bisna i Hwercegovina pred sobom ima dosta infrastrukturnih projekata koje treba financirati. Svakako bbi se ozbiljno trebalo razmisliti da se neki financiraju i ovim modelom.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije