Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bill Gates kritizira kriptovalute i NFT: “To se temelji na teoriji veće budale”

Milijarder i poduzetnik Bill Gates oštro je kritizirao kriptovalute i NFT, jer, kako je naveo, smatra da se temelje na “teoriji veće budale”.
Izdvojio je Bored Ape Yacht Club, kolekciju digitalnih majmuna za koje pojedinci plaćaju stotine tisuća ili milijune dolara.

Financijski stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na opasnosti i nestabilnost kripto svijeta te savjetuju da nikada ne ulažete novac koji niste spremni izgubiti. Situacija kojoj svjedočimo posljednjih dana i mjeseci najbolje pokazuje zašto trebamo biti vrlo oprezni pri ulaganju u bitcoin, ether i druge valute, piše telegraf.biznis.

Tko god je prošle godine kupio jedan bitcoin platio ga je gotovo 70.000 dolara, a njegova vrijednost sada je nešto veća od 20.000 dolara. To je minus od gotovo 50.000 dolara, a velike minuse imaju i druge kriptovalute – npr. ether, koji je koštao gotovo 5000 dolara, sada jedva drži nešto više od tisuću dolara.

NFT – slična priča

Slična je situacija i na NFT tržištu. Bill Gates također je govorio o kriptovalutama i NFT-ima na nedavnoj konferenciji o klimatskim promjenama. Njegov odnos prema kriptu je poznat i nije ljubitelj ovakvog oblika ulaganja i zaobilazi ih u širokom luku.

Zanimljivo, on je cijelu teoriju o kripto i NFT-u sveo na tzv „teorija veće budale“, odnosno da uvijek postoji netko (veća budala) tko je spreman platiti više nego što ste platili za digitalno vlasništvo koje zapravo nema stvarnu vrijednost. Posebno je istaknuo primjer “skupih digitalnih majmuna”, referirajući se na NFT kolekciju Yacht Cluba Bored Ape.

Riječ je o slikama digitalnih majmuna koje investitori plaćaju stotine tisuća dolara, samo u svrhu prikupljanja, tj. da bi ih kasnije prodali po višoj cijeni.

Gates ističe kako je navikao na drugačiju vrstu posjeda, te je naveo primjer farmi i proizvodnje na njima, odnosno tvrtki koje rade “prave” proizvode jer se točno zna što dobiješ za svoj novac, kaže.

U slučaju slika digitalnih majmuna, smatra da je sve što investitori žele pronaći veću budalu koja će zaraditi novac prodajom nečega što u biti nema nikakvu opipljivu vrijednost.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno