Financa
Digitalni poslovni portal

Blagi pad broja blokiranih računa pravnih subjekata u BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da je u BiH krajem siječnja bilo blokirano 100.277 računa poslovnih subjekata te da 54.289 firmi ima blokiran bar jedan račun.

U prethodnom izvješću objavljenom početkom ove godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata smanjen je za 24, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 26. Podsjetimo, godina je krenula s blokiranih 100.301 pravnim subjektom.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.023 stranice, pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenom 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije