Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Britanska vlada dovodi IT divove u red

Dominacija nekoliko tehnoloških divova uništava konkurenciju i guši inovativnost, istaknuo je ministar digitalizacije Chris Philip koji je dodao kako britanska vlada želi “izjednačiti tržište za sve”. Velike IT kompanije, poput Googlea i Facebooka, morat će mijenjati svoje poslovanje u Velikoj Britaniji. Naime, britanska je vlada objavila kako će po novom zakonu, Digital Markets Unit (DMU), tržišni regualtor imati ovlasti kazniti “predatorsku praksu” pojedinih tvrtki.

Kako su pojasnili, regulator će moći kazniti tvrtke kaznom u visini do 10 posto njihovog globalnog prihoda, ako se one ne prilagode pravilima tržišnog natjecanja. Ističu kako time žele potaknuti konkurentnost među, prvenstveno, tehnološkim tvrtkama, ali i omogućiti njihovim korisnicima više kontrole nad podacima.
Osim visokih kazni, tehnološke tvrtke mogle bi biti dodatno kažnjene penalima u iznosu od 5 posto dnevnog prihoda za svaki dan tijekom kojeg posluju kršeći pravila tržišnog natjecanja, nakon izrečene kazne. Zanimljivo, osim što će tvrtke biti na udaru tržišnog regulatora, na sudu bi se mogli naći i njihovi direktori i menadžeri.

Stariji menadžeri suočit će se sa građanskim tužbama ako njihove tvrtke ne reagiraju kako treba na zahtjeve za informacijama, pojasnili su iz britanske vlade za BBC. Ono što trenutno nije jasno je kad bi ta nova pravila trebala postati važeća. Udruge civilnog društva pozdravile su ovu najavu britanske vlade, ali i upozorile kako će biti potrebno osigurati zakonski okvir koji će omogućiti tržišnom regulatoru da zaista ima pravne osnove za kažnjavanje velikih tvrtki.

Dominacija nekoliko tehnoloških divova uništava konkurenciju i guši inovativnost, istaknuo je ministar digitalizacije Chris Philip koji je dodao kako britanska vlada želi “izjednačiti tržište za sve”.
Posebno je zanimljivo što bi DMU trebao olakšati prebacivanje korisnika između različitih operativnih sustava (npr. iOS-a i Androida) odnosno različitih društvenih mreža te spriječiti gubitak podataka i poruka koje su tamo pohranjene.
Pod posebnim će povećalom, najavili su iz britanske vlade, biti i Googleov pretraživač koji je glavni pretraživač na brojnim mobilnim uređajima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno