Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Britanskim tvrtkama prijete visoke kamatne stope

Među poduzećima srednje veličine, Bank of England procjenjuje da će 70 posto kompanija te veličine doživjeti stres. Zbog povećanih troškova servisiranja duga.

Visoke kamatne stope vrše pritisak na britanske tvrtke povećavajući rizik od neispunjavanja obveza poduzeća. Prijete ulaganjima i zapošljavanju, upozorila je u utorak Bank of England.

Analiza objavljena na blogu središnje banke pokazala je da će udio britanskih nefinancijskih tvrtki koje doživljavaju povećani stres servisiranja postojećeg duga. I to onih s niskim omjerom zarade i troškova kamata, porasti s 45 posto u 2022. godini na 50 posto do kraja ove godine.

Globalna financijska kriza

Radi se o najvišoj razini od globalne financijske krize 2009. godine. Među poduzećima srednje veličine. Bank of England procjenjuje da će 70 posto kompanija te veličine doživjeti stres zbog povećanih troškova servisiranja duga.

“Neispunjavanje obveza može povećati rizike za financijsku stabilnost izravno smanjenjem otpornosti zajmodavaca. Dok oštra smanjenja ulaganja i zaposlenosti mogu neizravno utjecati na financijsku stabilnost pojačavanjem makroekonomskih padova”, upozorili su autori.

Bank of England je početkom kolovoza po 14. puta podignula referentnu kamatnu stopu na najvišu razinu od početka 2008., na 5,25 posto. Poručila je da visoka inflacija koja se bilježi u zemlji znači da je malo vjerojatno da će uskoro prestati sa zaoštravanjem monetarne politike.

Izvor: poslovni.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno