Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Burzovni indeksi protekli tjedan završili u zelenom

Burzovni indeksi su protekli tjedan u većini slučajeva završili u zelenom. Eurupski ulagači su zadovoljni smanjenjm kamatne stope, a u SAD su zadovoljni izvješćem o tržištu rada. Treba napomenuti, da investitori u SAD imaju snažnija očekivanja da će Fed sniziti kamatne stope.

U proteklom tjednu njujorški Dow Jones indeks je ojačao 0.23 posto, a trgovanje j završeno na 38.799 bodova. S&P 500 indeks je porastao u proteklom tjednu 0.94 posto, a trgovanje je završeno na 5.347 bodova. Nasdaq indeeks je porastao 1.59 posto, a trgovanje je završeno na 17.133 boda.

Prošli je tjedan donio investitorima prvi uvid u situaciju na tržištu rada u SAD-u. S objavom podatka o otvaranju radnih mjesta i fluktuaciji radne snage, poznatog kao JOLTS. Podatak je pokazao da je u travnju bilo 8.06 milijuna slobodnih radnih mjesta. Ovo je najniža brojka u više od tri godine, i gotovo 400.000 niže od predviđanja ekonomista.

Taj podatak tržišnim sudionicima signalizira popuštanje potražnje na tržištu rada. Ovo ide u prilog očekivanju da bi Fed ove godine mogao početi snižavati kamatne stope. Ovo je, naravno, poduprlo rast cijena dionica, nakon što je početkom tjedna objavljeno da je i industrijska aktivnost oslabila drugi mjesec zaredom.

“Objave podataka s tržišta rada u jasnom su fokusu tržišta. Ovo su sve važni podaci sa stajališta monetarne politike”, istaknuo je Bill Northey, direktor ulaganja u U.S. Bank Wealth Management.

Na europskim tržištima protekli tjedan burzovni indeksi su završili u zelenom. Investitori su bili u eudoriji zbog smanjenja kamatnih stopa ECB-a, o čemu je Financa pisala. Paneuropski STOXX 600 indeks je porastao 0.62 posto, te je trgovanje završio na 524 boda. Frankfurtski DAX je porastao u proteklom tjednu za 0.29 posto, na 18.557 bodova. Londonski FTSE je zaronio 0.36 posto u proteklom tjednu, a trgovanje je završeno na 8.232 bodova.Francuski CAC je također protkeli tjedan završio u crvenom, 0.84 posto, a trgovanje je završio na 8.001 bodova.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno