Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Banka Rusije zadržala kamatnu stopu na 16 posto

Savjet direktora Banke Rusije donio je odluku da četvrti put zaredom zadrži ključnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 16 posto. U svom priopćenju, centralna banka je nagovijestila mogućnost njenog povećanja na sljedećem zasjedanju.

Regulator je naglasio da će nastaviti sa strogom monetarnom politikom kako bi inflaciju vratio na ciljanih četiri posto do 2025. godine, prenosi Biznis.

Banka Rusije istaknula je u obrazloženju odluke da se tempo rasta cijena prestao smanjivati. Potražnja raste brže od mogućnosti proširenja ponude robe i usluga, a glavno ograničenje za povećanje proizvodnje ostaje manjak radne snage. Pritom, zategnutost na tržištu rada nastavlja rasti.

Godišnja inflacija, prema procjeni centralne banke od 3. lipnja, porasla je na 8,1 posto sa 7,8 posto koliko je iznosila na kraju travnja. „Održavanje obimnih državnih subvencioniranih programa može usporiti povratak na umjereniji tempo rasta kreditiranja. Deflatorni rizici su prije svega povezani s bržim usporavanjem rasta domaće potražnje nego što se očekuje u osnovnom scenariju“, navodi se u priopćenju regulatora.

Banka Rusije također napominje da buduće promjene u poreznoj sferi znače da će rast budžetskih rashoda biti pokriven povećanjem prihoda konsolidiranog budžeta. Po procjeni regulatora, takva kombinacija poreznih promjena uz paralelni rast rashoda neće utjecati na inflaciju.

Zadnji put regulator je promijenio ključnu kamatnu stopu u prosincu 2023. godine, s 15 na 16 posto godišnje. Guvernerka centralne banke Elvira Nabiullina, ranije je izjavila da će za postizanje ciljanih inflacijskih stopa od 4 posto biti potreban dugotrajan period stroge monetarne politike. Njen zamjenik Alexey Zabotkin nije isključio mogućnost povećanja stope uslijed ubrzanja inflacije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno