Financa
Digitalni poslovni portal

CBBiH: Rad banaka u BiH nije ugrožen

Centralna banka Bosne i Hercegovine, Agencija za osiguranje depozita BiH i entitetske agencije za bankarstvo objavile su da rad banaka u Bosni i Hercegovini i mogućnost da se održi dostupnost i kvaliteta usluga nisu ugroženi, i ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa sa bilo kojom bankom u BiH.

Istaknuto je da su svjesni zabrinutosti građana i gospodarstva zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Rusija.

– Prema informacijama kojima raspolažu nadležne entitetske agencije za bankarstvo koje vrše nadzor nad radom banaka, članice grupe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU.

Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcijskim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvaćaju bankarske entitete u Bosni i Hercegovini – navedeno je.

Institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, u mogućnosti su zaštititi deponente i u uvjetima produžene krize. Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti sa relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i gospodarstva, saopćeno je.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije