Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dionice kojih tvrtki su kupovali legendarni hedge fondovi?

Hedge fondovi su vrste investicijskih fondova koji koriste napredne strategije investiranja i ulagačima donose obično visok prinos. U hedge fondovima obično rade najbolji portfelj menadžeri na svijetu. A prosječan godišnji prinos ove vrste fondova je između 15 i 20%.

Karakteristično za hedge fondove je da oni, kako bi povećali svoje potencijalne dobitke (i gubitke), u trgovanju na burzi često i agresivno koriste pozajmljena sredstva (“leverage”).

Investitori u ovu vrstu fondova pored godišnje naknade za upravljanje imovinom (npr. 2% od ukupne vrijednosti sredstava) plaćaju i naknadu za uspješan performans koja iznosi prosječno oko 20% od generirane dobiti klijenta. Minimalni prag za ulazak u ove fondove je prilično visok pa se percipiraju kao “fondovi za najbogatije investitore”.

Koje dionice je najviše kupovao Citadel ?

Citadel je globalna financijska institucija koju je 1990. godine osnovao Ken Griffin. Ona uključuje kako hedge fond pod nazivom Citadel LLC, kao i Citadel Securities, firmu specijaliziranu za market-making i trgovinu vrijednosnim papirima. Citadel hedge fond je jedan od najvećih i najuspješnijih hedge fondova na svijetu. Poznat je po svojoj raznolikosti strategija ulaganja koje uključuju arbitražu, globalne makro strategije, kreditne i kvantitativne strategije.

Citadel LLC koristi sofisticirane algoritamske tehnike i dubinske znanstvene analize kako bi identificirao investicijske prilike na globalnim financijskim tržištima. Također, ovaj fond je jedan od vodećih aktera na polju elektronske trgovine. Tržištu pruža likvidnost i efikasnost kroz „market-making” transakcije. Milijarder Ken Griffin, osnivač i CEO, poznat je i kao jedan od najuspješnijih hedge fond menadžera svih vremena.

Citadel i legenadarni portfelj menadžer Ken Griffin u posljednjem su kvartalu 2023. najviše kupovali SPY (etf koji prati indeks dionica S&P 500), dionice NVIDIA Corp. (najveći globalni proizvođač AI čipova), Amazon (američki tehnološki i online trgovački gigant), Disney Walt Co. (globalni lider u industriji zabave i TV streaminga) i AT&T (vodeći telekom operater u SAD-u). Citadel upravlja s oko 99,4 milijarde dolara vrijednom imovinom klijenata.

Koje dionice je najviše kupovao DE Shaw?

D. E. Shaw & Co. je jedan od vodećih svjetskih hedge fondova. Poznat je po svojoj primjeni složenih kvantitativnih modela i algoritama za trgovanje. Osnovao ga je 1988. godine David E. Shaw. Fond se fokusira na razvoj i primjenu računalnih modela kako bi identificirao profitabilne investicijske prilike na globalnim tržištima. Fond koristi različite strategije, uključujući statističku arbitražu, kvantitativno makro trgovanje ali i klasično diskrecijsko trgovanje.

Fond je stekao reputaciju kao jedan od najuspješnijih i najinovativnijih hedge fondova na svijetu. Privukao je velike institucionalne investitore i visokokvalificirane pojedince među kojima je čak 87 doktora znanosti i 24 nositelja zlatnih medalja na međunarodnim Olimpijadama iz matematike.

D. E. Shaw je poznat po tome što konzistentno generira pozitivne prinose, čak i u turbulentnim tržišnim uvjetima. To uspijeva jer koristi rigoroznu znanstvenu analizu i tehnološku ekspertizu. Ovaj fond je u Q4 2023 najviše kupovao dionice proizvođača čipova Advanced Micro Devices, video streaming kompanije Netflix, proizvođača računarskih memorija Micron Technology, naftnog giganta Exxon Mobil i lanca brze hrane Chipotle Mexican Grill. D.E. Shaw fond upravlja s oko 69,3 milijarde dolara imovine.

Koje dionice je najviše kupovao Millennium?

Millennium Management je hedge fond kojeg je 1989. godine osnovao milijarder Izrael “Izzy” Englander. Millennium je jedan od najvećih i najstarijih hedge fondova na svijetu. Poznat je po svom multi-strategijskom i diversificiranom pristupu upravljanju investicijama. Fond koristi različite strategije za trgovanje. Uuključujući, ali ne ograničavajući se na, relativnu vrijednost, fundamentalnu analizu, kvantitativnu analizu i makro strategije.

Millennium Management primjenjuje jedinstven i decentraliziran model poslovanja, gdje čak 280 timova trgovaca i portfelj menadžera širom svijeta upravljaju dijelovima ukupnog investicijskog portfelja fonda. Svaki tim ima određenu specijalnost i autonomiju u donošenju investicijskih odluka, dok centralizirana infrastruktura pruža podršku u vidu menadžmenta rizika, tehnologije i operacija. Ovaj model omogućava Millenniumu da kapitalizira na različitim tržišnim prilikama, dok istovremeno održava kontrolu nad rizicima.

Millennium Management je poznat po tome što privlači i zadržava neke od najtalentiranijih trgovaca i analitičara u industriji. I kao takav je uspio postići stabilan uspjeh i rast tijekom godina. Fond je u Q4 2023 najviše kupovao etf pod nazivom IVV koji prati kretanje indeksa S&P 500, etf DIA koji prati kretanje indeksa Dow Jones Industrial Average, američkog naftaša Pioneer Nat Res Co, tehnološkog giganta Apple i energetske kompanije Hess Corp. Portfelj Millennium hedge fonda je vrijedan gotovo 110 milijardi dolara, pokazuju podaci LCH Investment i Tradewin24,

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno