Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EBRD ostvario dobit u 2023. godini 2 milijarde eura

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.

EBRD je prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu. U 2022. banka je zabilježila gubitak od od 1,1 milijardu eura. U prvom redu zbog gubitka na vlasničkim udjelima u Rusiji i Bjelorusiji, kako je prošlog siječnja objasnila predsjednica Odile Renaud-Basso.

Pozitivan rezultat u prošloj godini odražava dobit od ulaganja u dionički kapital, od milijardu eura. U 2022. banka je u toj stavci bilježila gubitak od 1,1 milijardu eura. Tržišta dionica bila su lani općenito profitabilna, ističe banka u priopćenju.

Pozitivan rezultat podupro je i rast kamatnih stopa koji je lani donio pet puta veći povrat na imovinu financiranu kapitalom članica, od 500 milijuna eura, stoji u priopćenju.

Na kraju 2023. EBRD-ova kapitalna osnovica iznosila je 22,3 milijarde eura. Bila je veća za tri milijarde eura nego u 2022. godini, stoji u priopćenju. EBRD-ovi guverneri lani su odobrili povećanje uplaćenog kapitala za četiri milijarde eura. Povećavši bančinu kapitalnu bazu na 34 milijarde eura, u nastojanju da održe potporu Ukrajini.

U siječnju EBRD je objavio da je u 2023. u zemlje članice investirao 13,1 milijardu eura, kao i u rekordnoj 2022. godini, piše Hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno