Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

ECB upozorava na problem u imovini velikih banaka

Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine velikih banaka počinje pogoršavati. Objašnjava Claudia Buch, predsjednica odbora za nadzor pri Europskoj centralnoj banci. Banke u eurozoni moraju biti na oprezu u neizvjesnom okruženju. Poručila je predsjednica odbora za nadzor pri Europskoj centralnoj banci (ECB). Upozorivši na naznake problema u imovini velikih zajmodavaca.

Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine značajnih institucija počinje pogoršavati.

Claudia Buch, predsjednica odbora za nadzor pri Europskoj centralnoj banci

Do kraja 2022. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao. Od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskom nivou, napominje Buch, prenosi Aljazeera.

U posljednje vrijeme supervizija kreditnih rizika usredotočila se na “osjetljive sektore” poput sektora komercijalnih nekretnina koji bilježi probleme zbog visokih troškova financiranja i troškova gradnje.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto”, izračunao je ECB u izvještaju objavljenom krajem prošle godine.

Dio velikih banaka je otporniji

Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni. Ovo znači da vjerovatno neće sami po sebi dovesti do ssustavne krize. U slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala’”, upozorili su.

Banke su danas “bolje kapitalizirane i otpornije no što su bile prije 10 godina. Tada je osnovana bankovna unija”, podsjetila je Buch u tekstu govora, ali nema mjesta opuštanju.

Strukturalne promjene u realnoj ekonomiji, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka”, objasnila je čelnica odbora za nadzor zajmodavaca u eurozoni.

Donedavni rast kamatnih stopa donio je bankama korist. Povećavši njihovu dobit, što im pruža priliku da pojačaju otpornost izgradnjom kapitalnih rezervi i otporne IT infrastrukture, naglasila je Buch.

Prije imenovanja na dužnost predsjednice ECB-ova odbora za nadzor banaka u januaru ove godine Buch je obavljala dužnost potpredsjednice njemačke centralne banke Bundesbank, podsjeća agencija dpa.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno