Financa
Digitalni poslovni portal

EU pojasnila kako kompanije mogu legalno plaćati ruski plin

Europska komisija objasnila je kako kompanije iz EU mogu plaćati ruski plin bez kršenja sankcija protiv Rusije.

Komisija je prošlog mjeseca rekla zemljama da bi europske kompanije mogle platiti ruski plin, ali samo ako su slijedile određene uvjete, nakon što je Rusija zahtijevala da strani kupci počnu plaćati plin u rubljama ili riskiraju gubitak opskrbe, piše Reuters.

U ažuriranim smjernicama, koje je u petak podijelila sa zemljama EU-a, Komisija je potvrdila svoj prethodni savjet da sankcije EU-a ne sprječavaju kompanije da otvore račun u određenoj banci, a kompanije mogu plaćati ruski plin – sve dok to čine u valuti dogovorenoj u svojim postojećim ugovorima i proglašavaju transakciju dovršenom kada je ta valuta plaćena.

Gotovo svi ugovori o opskrbi kompanija iz EU s ruskim plinskim divom Gazpromom su u eurima ili dolarima.

Rusija je prošlog mjeseca prekinula opskrbu plinom Poljskoj i Bugarskoj zbog toga što su odbili udovoljiti zahtjevima za plaćanje u rubljama. Nekoliko vlada EU i velikih uvoznika zatražilo je više d Bruxellesa dodatno pojašnjenje o tome mogu li nastaviti kupovati plin koji grije domove, proizvodi struju i pokreće tvornice diljem Europe.

Kompanije bi trebale dati “jasnu izjavu” u kojoj se navodi da kada plaćaju eurima ili dolarima, smatraju da su ispunili svoje obveze prema postojećim ugovorima, navodi se u smjernicama.

Treba razumjeti da “takva plaćanja u toj valuti definitivno oslobađaju gospodarskog subjekta od obveza plaćanja prema tim ugovorima, bez ikakvih daljnjih radnji s njihove strane u pogledu plaćanja”, navodi se.

Prekidanjem svojih obveza nakon što deponira eure ili dolare, kompanija bi mogla izbjeći sudjelovanje u poslovanju s ruskom središnjom bankom, koja je pod sankcijama, a koja je mogla biti uključena u pretvaranje eura u rublje.

U dekretu predsjednika Vladimira Putina navedeno je da će se transakcija smatrati završenom tek nakon što se strana valuta pretvori u rublje.

“Naš temeljni stav ostaje nepromijenjen. Proces plaćanja utvrđen ruskom Uredbom od 31. ožujka prekršio bi sankcije EU, ali postoje opcije za kompanije iz EU da nastave plaćati u eurima ili dolarima u skladu s dogovorenim ugovorima”, rekao je glasnogovornik Komisije.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije