Financa
Digitalni poslovni portal

FBiH se privremeno financira do 31.03. tekuće godine

Odluka o privremenom financiranju, koja je na snazi u Federaciji Bosne i Hercegovine, može biti u primjeni do 31. ožuka kao krajnjeg datuma.

U međuvremenu, očekuje se da će biti usvojen ovogodišnji budžet Federacije jer, u protivnom, ne bi moglo biti transakcija ni realizacije budžetskih rashoda izuzev otplate duga. Prema propisima, budžet kao najvažniji financijski akt predlaže Federalna vlada, a odobravaju oba doma Parlamenta FBiH da bi mogao stupiti na snagu.

Vlada je prije Nove godine uputila Parlamentu prijedlog budžeta FBiH za 2022. i tražila  izjašnjavanje po hitnom postupku, ali Parlament nije pristao na takvu proceduru. Time je budžet, proceduralno, ‘vraćen’ iz hitnog u redovni postupak, iz forme prijedloga u nacrt, te u tom vidu prihvaćen od Parlamenta prošlog mjeseca.

U nedostatku budžeta za novu fiskalnu godinu kao akta potvrđenog od Parlamenta, Vlada je istovremeno predložila, a oba doma odobrila prošlog mjeseca, Odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca da ne bi došli u pitanje financijski tijekovi. Ta odluka ‘teška’ je 1,1 milijardi KM i zadnji dan njene primjene je isključivo 31. ožujak.

U ovakvom razvoju događaja, sljedeći potrebni koraci su utvrđivanje prijedloga budžeta Federacije, na osnovu prmijedbi o Nacrtu, te upućivanje na ponovno odlučivanje oba doma Federalnog parlamenta.

Budžet može stupiti na snagu samo kad ga i Predstavnički dom i Dom naroda prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu. U Nacrtu, Vlada je predložila da budžet iznosi nešto više od 5,5 milijardi KM, za 53,8 miliona više od prošlogodišnjeg.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije