Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU najbolji vanjskotrgovinski partner BiH

Ukupan opseg robne razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u prošloj godini je bio 36,5 milijardi BAM, a pokrivenost uvoza-izvozom 67 posto, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, predstavljeni danas u Sarajevu. Predsjednik VTK Ahmet Egrlić ocijenio je 2021. godinu kao relativno uspješnu poslovnu godinu, obilježenu rastom izvoza te izlaskom iz recesije.

Evropska unija i dalje je najznačajniji partner BiH. Od 15 milijardi BAM ukupnog izvoza iz BiH, 66 posto ostalo je na tom području. Sa druge strane, uvoz iz EU iznosio je 14 milijarde BAM ili 72 posto svega što je stiglo u BiH. Najviše se izvozilo u Njemačku, Hrvatsku, Srbiju, Italiju i Austriju, a najviše je uvoženo iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke i Italije.

Najviše je izvožena električna energija, zatim sjedala, izolovana žica, konstrukcije i drvo obrađeno po dužini dok su se sa druge strane najviše uvozili naftni derivati, automobili, lijekovi, aluminij, te kameni ugalj.

Press konferencija Vanjskotrgovinske Komore BiH održana u Sarajevu izvor Hayatba
Press konferencija Vanjskotrgovinske Komore BiH održana u Sarajevu izvor Hayatba

Činjenica da je Evropska unija naše najznačajnije izvozno tržište, znači da su robe koje se proizvedu u BiH iznimno visokog kvaliteta i da ispunjavaju evropske standarde”, ocijenio je potpredsjednik komore Vjekoslav Vuković.

Kada su u pitanju zemlje CEFT-a, najznačajniji spoljnotrgovinski partner iz regiona je Srbija. Na tržište susjedne zemlje izvezena je roba vrijedna oko 1,8 milijardi BAM, što je za 48, posto više nego 2020. godine.

U istom periodu iz Srbije je uvezena roba vrijedna 3,2 milijarde BAM i time je povećan izvoz za 29 posto. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac koji je prisustvovao predstavljanju rezultata je kazao kako su BiH potrebna nova tržišta.

Ne umanjujući značaj tržišta EU, smatram da je neophodno raditi na dodatnoj povazanosti sa Rusijom, Kinom i Turskom, ali i hrabrije ući u ideju potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Riječ je o impozantnom tržištu većem od 180 miliona ljudi”, kazao je Košarac.

Istakao je kako se zalaži za promjenu nepovoljnog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da tu nema suglasnosti na nivou BiH. Ipak, kako je zaključio, uzimajući u obzir sve izazove koje je pred domaći privredni sektor postavila pandemija Covid-19, ohrabrio ga je podatak da je u 2021. godini zabilježen rast ukupne vanjskotrgovinske razmjene za 31 posto u odnosu na 2020.

U tzv. ostalim trzištima ili trećim zemljama u ekonomskom smislu, najznačajniji partner po obimu razmjene je Turska sa kojom je tokom prošle godine obim robne razmjene iznosio 1,5 milijardi maraka. Generalno,  izvozu i u uvozu vrijednosno najviše učestvuju mlijeko i mliječni proizvodi, meso i prerađevine od mesa, voće i povrće, a u uvozu žitarice i proizvodi na bazi žitarica, pića i alkohol.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno