Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD uveo 100 posto carine na kineska električna auta

SAD povećava carine na električna auta iz Kine s 25 posto na 100 posto. Ovo je priopćila Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.

Nove carine primjenjivat će se ne samo na električna auta nego i na baterije i solarne panele, poluvodiče, lučke dizalice i neke medicinske proizvode poput zaštitnih maski.

“Današnja objava je odraz predanosti predsjednika Joea Bidena brizi za američke radnike. Kada smo suočeni s nepoštovanjem pravila konkurentnosti i nepoštenim praksama iz inozemstva, predsjednik će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju. Cilj je zaštiti američke radnike i industriju”, dodaje Bijela kuća u priopćenju.

“Kina preplavljuje tržišta umjetno stvorenim jeftinim izvozom”

Bijela kuća tvrdi da su te mjere potrebne jer Kina preplavljuje svjetska tržišta umjetno stvorenim jeftinim izvozom. Biden je reagirao usprkos tome što nastoji stabilizirati odnose s Pekingom, rekla je Lael Brainard, direktorica Nacionalnog gospodarskog vijeća.

Biden je, dodala je, posjetio svoje rodno mjesto Scranton u Pennsylvaniji. Svojim očima vidio što se događa kada se proizvodnja izmjesti u druge zemlje, zato želi osigurati poštenu konkurenciju.

“Važno nam je da preduhitrimo novi porast kineskog izvoza. Njihov kontinuirani pritisak na cijene koji otežavaju konkurentnost američkih čeličana”. Pojasnio je čelni čovjek SAD-a tijekom posjeta Pennsylvaniji. Dodao da njegovi postupci nemaju “nikakve veze s izborima”, prenosi Index.

Kina će zasigurno odgovoriti

Elon Musk, izvršni direktor kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla, također je neprestano upozoravao da kineski proizvođači imaju nepoštenu prednost.

Prema podacima američke vlade, ove mjere utjecat će na izvoz iz Kine, koji iznosi 18 milijardi dolara. Očekuje se da će Peking uzvratiti mjerama odmazde. Donesene odluke rezultat su četverogodišnje revizije postojećih carina koje je bivši predsjednik Donald Trump uveo u svom trgovinskom ratu protiv Kine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno