Financa
Digitalni poslovni portal

FIPA – U posljednje dvije godine BiH bilježi porast investicija

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2021.godine, s procijenjenim zadržanim zaradama, iznose 869.900.000 KM, što predstavlja povećanje od 22,1 posto u odnosu na 2020. godine kada je zabilježeno po platnoj bilanci 712.700.000 KM.

– Važno je istaći činjenicu da u posljednje dvije godine BiH bilježi porast investicija, a samim tim i povećanje broja zaposlenih. Također, treba istaći potrebu saradnje institucija na različitim nivoima vlasti u BiH na poboljšanju uvjeta za nova ulaganja, jer su nam strani investitori prijeko potrebni uslijed sporog ekonomskog razvoja zemlje i dalje visokog postotka nezaposlenih – saopćeno je iz FIPA-e.

U saopćenju se navodi da će FIPA nastaviti raditi na promociji zemlje i trenutno raspoloživih investicijskih projekata, pronalaziti nove kontakte, te organizirati privredne skupove s ciljem pronalaska novih stranih investitora za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Fena

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije