Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gdje (i kako) čuvati kriptovalute!

Posjedujete bitcoin, ili neke druge kriptovalute. Želite li pohraniti i imati digitalni novčanik. Korisnici kriptovalute imaju “novčanike” s jedinstvenim informacijama koje ih potvrđuju kao privremene vlasnike svojih jedinica.

Baš kao što držimo gotovinu ili kartice u fizičkom novčaniku, bitcoin ili druge kriptovalute se čuvaju u – digitalnom novčaniku. Digitalni novčanik može biti hardverski ili web. Novčanik se može nalaziti i na mobilnom uređaju, računaru ili se čuvati ispisom privatnih ključeva i adresa koje se koriste za pristup na papiru. Ali koliko je siguran bilo koji od ovih načina čuvanja kriptovaluta? Odgovor na to ovisi od toga kako korisnik upravlja novčanikom, savjetuje Kripto.ba.

Svaki novčanik sadrži skup privatnih ključeva bez kojih vlasnik kriptovaluta ne može pristupiti istima. Najveća opasnost je gubitka ili krađe privatnog ključa. Bez privatnog ključa, ne možete pristupiti svojim kriptovalutama. Osim gubitka privatnog ključa, korisnik može izgubiti svoj bitcoin i zbog kvara na računaru (rušenje tvrdog diska), hakerskim napadom ili fizičkim gubitkom računara na kojem se nalazi digitalni novčanik.

Naučite koji su najbolji načini za sigurno skladištenje kriptovaluta.

Hot Wallet

Online novčanici poznati su i kao „vrući“ novčanici. Hot Wallet su novčanici koji rade na uređajima povezanim s internetom, poput računara, telefona ili tableta što može dovesti do ranjivosti. Iako Hot Wallet može biti vrlo praktičan kada su u pitanju transakcije, takođe su skloni i hakerskim napadima.

Hot Wallet novčanici su namjenjeni za pohranjivanje manje količine kriptovaluta. Svoj “hot wallet” možete povezati sa svojim tekućim računom. Ne preporučuje se držati velike količine kriptovalute u bilo kojem Hot Wallet-u, posebno na računu za razmjenu. Umjesto toga, predlaže se da većinu sredstava povučete u vlastiti lični tzv. Cold Wallet. Iako su Hot Wallet novčanici povezani s internetom, stvarajući potencijalni vektor napada i dalje su vrlo korisni kod brzog obavljanja transakcija ili trgovine kriptovalutama.

Cold Wallet

Najsigurnija opcija za skladištenje kriptovaluta su takozvani “hladni novčanici” ili Cold Wallet novčanici. Najjednostavniji opis Cold Wallet-a je novčanik koji nije povezan s internetom i stoga predstavlja daleko manji rizik od kompromitacije. Ovi novčanici se nazivaju ​​i offline novčanici ili hardverski novčanici.

Ovi novčanici spremaju adresu korisnika i privatni ključ na nešto što nije povezano sa internetom i obično dolaze sa softverom koji radi paralelno tako da korisnik može pregledati svoj portofolio bez ugrožavanja privatnog ključa.

Možda najsigurniji način pohrane kriptovalute offline je putem papirnog novčanika. Papirni novčanik je hladni novčanik koji možete generirati sa određenih web stranica. Ono zatim proizvodi i javne i privatne ključeve koje ispisujete na komadu papira. Mogućnost pristupa kriptovaluti na ovim adresama moguća je samo ako imate taj komad papira.

Hardverski novčanik pokreće vlastiti softver koji na siguran način pohranjuje korisničke privatne ključeve. Ovaj tip novčanika ima ozbiljne prednosti u odnosu na Hot Wallet jer na njega ne utiču virusi koji bi se mogli nalaziti na nečijem računaru jer privatni ključevi nikada ne dolaze u kontakt s vašim računarom povezanim na mrežu.

Hladni novčanici najsigurniji su način za pohranu vašeg Bitcoina ili drugih kriptovaluta. Međutim za njihovo pohranjivanje u Cold Wallet potrebno je malo više znanja. Od suštinskog je značaja za svakoga ko je vlasnik kriptovalute da nauči o sigurnom skladištenju i konceptima Hot Wallet i Cold Wallet -a.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno