Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li Nvidia uskoro postati vrjednija od Applea?

Ranije ovog tjedna, Nvidia je pretekla Saudi Aramco i postala treća najvrjednija tvrtka na svijetu. Kako stvari stoje – uskoro bi se mogla naći na mjestu druge najvrijednije kompanije na svijetu.

Nvidia trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 2,31 bilijuna dolara. Ispred nje je Apple s tržišnom kapitalizacijom od 2,61 mlrd. dolara. To je najmanji ikada jaz u tržišnoj kapitalizaciji između Applea i Nvidie i dalje značajan.

Apple trenutno ne stoji pretjerano sjajno. Osim što su javno odustali od projekta izgradnje vlastitog električnog automobila, spekulacije da bi Berkshire Hathaway Warrena Buffetta mogao smanjiti svoj udio u Appleu sve više vrše pritisak na cijenu Appleovih dionica.

U međuvremenu, Nvidia i dalje uspješno “surfa” na valovima entuzijazma oko tehnologije umjetne inteligencije, što je rezultiralo rastom cijene njezinih dionica za više od 700% od listopada 2022. godine.

Štoviše, potražnja za Nvidia čipovima raste, što se odražava u porastu prihoda i dobiti, prenosi Poslovni Puls. Prošlog mjeseca, ovaj američki proizvođač čipova izvijestio je o izvanrednim rezultatima četvrtog kvartala. S prodajom koja se više nego utrostručila u odnosu na prethodnu godinu, dok istovremeno bilježe rast dobiti na godišnjoj razini od 800%.

Izvršni direktor Nvidie, Jensen Huang, izjavio je kako je umjetna inteligencija dosegnula “vrhunac”. I naznačio da postoji ogromna potražnja za računalnom snagom koja napaja podatkovne centre. “Potražnja raste diljem svijeta među tvrtkama, industrijama i nacijama”, rekao je Huang. Time je nagovijestio daljnji pozitivni sentiment kada je u pitanju ova američka kompanija.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno