Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Iako kriptoskeptik, Donald Trump posjeduje 500.000 Ethereum-a

Bivši predsjednik i republikanski favorit za predsjedničke izbore u SAD-u 2024. Donald Trump u prošlosti je odbacivao vrijednost kriptovaluta. Prema nedavno objavljenom obrascu za otkrivanje financijskih podataka, Donald Trump posjeduje oko pola milijuna u kriptovaluti Ethereum.

Priopćenje dostavljeno Vladinom uredu za etiku sadrži popis imovine i drugih izvora prihoda koji pripadaju bivšem predsjedniku. U jednom dijelu dokumenta od 82 stranice navodi se “kripto novčanik (Ethereum)” u vrijednosti između 250.000 i 500.000 USD.

Čini se da je novčanik povezan s linijom nezamjenjivih tokena (NFT) koje je njegova kampanja pokrenula kao dio pokušaja da se ponovno vrati u Bijelu kuću 2024., a o čemu je pisala i financa.ba. Nakon poraza od predsjednika Joea Bidena 2020. godine na izborima.

NFT-ovi, kolekcija virtualnih kartica za razmjenu koje sadrže ilustracije Trumpa u pozama koje ga prikazuju kao superjunaka, kauboja i astronauta, lansirani su za 99 dolara po komadu u prosincu 2022. Trumpova NFT inicijativa generirala je više od 8,9 milijuna dolara prihoda. Ovo je rezultiralo s oko 298 tisuća dolara samo u naknadama za licenciranje.

Trump NFT
Trump NFT

Bivša prva dama, Melania Trump, također je na kratko sudjelovala u svijetu NFT-ova. Ona je transformirala nekoliko poznatih slika povezanih s NASA-inim Mjesečevim slijetanjem u digitalne umjetničke komade koji su se prodavali po cijeni od 75 dolara. Međutim, taj je pothvat naišao na kritike od strane NASA-e, koja je istaknula da takva trgovina krši pravila svemirske agencije.

Donald trump – Kratak put od kriptoskeptika do kriptoulagača

Donald Trump je nekoć imao averziju i negativan stav prema kriptovalutama. te je dovodio u pitanje njihovu vrijednost na načine koji su sličniji njegovim suparnicima iz Demokratske stranke nego njegovim republikanskim kolegama. Otkako su preuzeli kontrolu nad Kongresom, republikanci u Zastupničkom domu i Senatu radili su na unaprjeđenju novih zakona za koje je industrija navijala, a koji donose propise za kriptovalute., navodi Hrvatski Bitcoin Portal.

Dok je bio na dužnosti, Trump je samo jednom na Twitteru objavio post o kriptu. U srpnju 2019. rekao je da “nije veliki obožavatelj Bitcoina i drugih kriptovaluta”. Anthony Scaramucci, Trumpov bivši direktor komunikacija u Bijeloj kući, kasnije je rekao za Decrypt kako sumnja da sam Trump nije autor sada već izbrisanog tweeta.

Nakon što je izgubio na reizboru 2020., Trump je u lipnju 2021. za Fox Business izjavio da Bitcoin, prva kriptovaluta kojom se najviše trguje, “samo izgleda kao prijevara” i jasno dao do znanja da preferira fiat valutu.

Ne sviđa mi se jer je to još jedna valuta koja se natječe protiv dolara. Želim da dolar bude svjetska valuta. To je ono što sam uvijek govorio.

Donald Trump o Bitcoin-u

Među njegovim suparnicima bilo je nekoliko onih koji su zauzeli pro-kripto stav. Gradonačelnik Miamija Francis Suarez i poduzetnik Vivek Ramaswamy javno su podržali usvajanje kriptovalute. Guverner Floride Ron DeSantis također je obećao prekinuti, kako kaže, “rat protiv Bitcoina” Bidenove administracije ako bude izabran. Svi ovi kandidati u anketama ostaju daleko iza Trumpa.

Na demokratskoj strani, kandidat Demokratske stranke Robert F. Kennedy Jr. u svojim je javnim istupima glasno podržavao kriptovalute. Otkrio je da on i njegova obitelj posjeduju oko 14 Bitcoina, nakon što je prethodno izjavljivao da nije investitor.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno