Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Inflacija u eurozoni na novom vrhuncu, 5,1% u siječnju

Inflacija u eurozoni nastavila je rasti u siječnju 2022. godine, dosegnuvši razinu od 5,1 posto na godišnjoj razini, prema današnjoj brzoj procjeni Europskog statističkog ureda, Eurostata.

U prosincu prošle godine inflacija u 19-članom monetarnom bloku iznosila je 5,0 posto na godišnjoj razini.

Prema preliminarnim procjenama objavljenim na web stranici Eurostata, cijene energije najviše su porasle na godišnjoj razini u siječnju, za 28,6 posto u odnosu na 25,9 posto u prosincu, slijede cijene hrane, alkohola i duhana za 3,6 posto, usluge su porasle za 2,4 posto i neenergetske industrijske proizvoda 2,3 posto.

Siječanjski rast potrošačkih cijena u eurozoni iznenadio je tržišta kapitala koja su predviđala pad inflacije na 4,4 posto, zbog čega će, prema CNBC-u, Europska središnja banka (ECB) vjerojatno biti pod još jačim pritiskom da reagira.

Euro je nakon objave statistike o inflaciji skočio na najvišu razinu u odnosu na dolar i trgovao se za 1,1309 dolara u 11 sati po britanskom vremenu.

Upravno vijeće ECB-a sastaje se ovog tjedna.

Od zemalja članica eurozone, procjenjuje se da je Litva imala najvišu stopu inflacije u siječnju, od 12,2 posto na godišnjoj razini, a Francuska najnižu, od 3,3 posto.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno