Financa
Digitalni poslovni portal

Johnson traži ubrzanu izgradnju nuklearnih elektrana u Britaniji

Britanski premijer Boris Johnson obećao je jučer da će pomoći čelnicima u nuklearnoj industriji da smanje birokratske procedure za financiranje i izgradnju novih elektrana, kako bi Britanija opet 25 posto svojih energetskih potreba dobivala iz nuklearne energije.

Pomoćnik britanskog premijera rekao je novinarima da se Johnson veseli projektima nuklearne energije jer želi pronaći način da riješi spiralni rast cijena koji prijeti ljudima koji su ga velikom većinom doveli na vlast na izborima 2019. godine.

Johnson je izrazio “izuzetno razočaranje što ne gradimo dovoljno nuklearnih kapaciteta u ovoj zemlji i što to ne možemo učiniti dovoljno brzo”, ističući da želi vidjeti da Britanija dobiva najmanje 25 posto električne energije iz nuklearnih elektrana, dodao je pomoćnik.

Prema riječima pomoćnika, koji je prisustvovao sastanku, Johnson je rekao čelnicima industrije i financijerima da postoji “kronično odsustvo” od strane čelnika nekoliko uzastopnih britanskih vlada kada se radi o nuklearnoj energiji, te da su druge zemlje, poput Francuske, ostavile Britaniju daleko iza. iza sebe.

Kao i veći dio Zapada, Britanija pokušava smanjiti svoje oslanjanje na rusko gorivo jačanjem domaće proizvodnje.

Prošlog tjedna Johnson se također sastao s čelnicima offshore naftnih i plinskih tvrtki s kojima je razgovarao o povećanju ulaganja u Sjeverno more.

Nuklearne elektrane sada osiguravaju oko 15 posto britanske električne energije, ali sve osim jedne trebale bi biti zatvorene do 2030., navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije