Financa
Digitalni poslovni portal

Na koje vas sve načine Android promatra

Android uređaji dolaze sa osnovnim postavkama i aplikacijama koje Googleu dozvoljavaju praćenje vašeg korištenja smartfona.

Android je Googleov operativni sustav, što znači da je izravno integriran s korisničkim internetskim aktivnostima. Dobro je, uzmemo li sve ovo u obzir, znati koliko vas vaš omiljeni smartfon često prisluškuje.

Android uređaji dolaze sa osnovnim postavkama i aplikacijama koje Googleu dozvoljavaju praćenje vašeg korištenja smartfona.

Tim rečeno, ako Google sakuplja stvari s vašeg smartfona, oni to mogu iskoristiti za poboljšavanje personaliziranih usluga. S druge strane, imate pravo znati što oni točno sakupljaju i kroz koje dijelove smartfona oni to postižu, piše Makeuseof.

Praćenje lokacije

Android koristi lokacijske usluge kako bi vam ponudio relevantne informacije o lokalima i uslugama u vašoj blizini. Operativni sustav će vas početi pratiti čim upalite uređaj i odobrite ‘Googleove lokacijske usluge’. U Google Maps ćete tako pronaći razne detalje o vašim aktivnostima i kretanju, kao i povijest lokacija koju je, na sreću, moguće izbrisati. U svakom slučaju, ako u postavkama Google računa isključite povijest lokacija, vaš će Android u pozadini nastaviti slati anonimne lokacijske podatke koji služe ‘za poboljšanje usluga’.

Google kućni uređaji
Google kućni uređaji

Google Assistant

Google Assistant je osnovni glasovni asistent za Google uređaje. On pruža mogućnost kontrole uređaja glasom, no ako tu opciju uključite također će pratiti značajnu količinu podataka. Ti podaci uključuju vaše glasovne uzorke, često korištene aplikacije, česte radnje, lokaciju za prikaz vremena i relevantnih vijesti i još mnogo toga.

Google Assistant može obavljati većinu funkcija uređaja, a može upravljati i drugim aplikacijama. Dakle, može pristupiti gotovo svim vašim podacima povezanim s tim aplikacijama i funkcijama, koje koristi za praćenje i analizu upotrebe vašeg uređaja

Lozinke

Android pruža zgodnu značajku za spremanje vaših lozinki u Google Password Manager. Ipak, u ovom slučaju imate izbor. Google analizira vaše zaporke i daje povezane preporuke o sigurnosti i privatnosti. Kada unesete lozinku u Chrome ili se prijavite u aplikaciju kao što je Facebook ili LinkedIn, telefon će vam ponuditi da tu lozinku spremite. Android prati te lozinke, a Google Password Manager daje prijedloge za one koje ste ponovno upotrijebili ili one koje smatra slabima.

Aplikacije Google Dialer, Contacts i Messages

Google Dialer, Contacts i Messages osnovne su komunikacijske aplikacije za Androide. S obzirom na velik broj značajki i usku integraciju sa Google računom, ove aplikacije su među najboljima koje možete imati.

Dialer i Contacts prate podatke poput kontakata, povijesti poziva, često pozivanih kontakata i mnogočega drugog. Messages prati vaše SMS-ove i kontakte kojima često pišete.

Dok se te aplikacije sinkroniziraju s vašim Google računom, Android ih koristi da prati vaše aktivnosti.

Obližnji Wi-Fi

Značajka za pretragu obližnjih Wi-Fi mreža uređaju dozvoljava da traži Wi-Fi mrežu u vašoj neposrednoj blizini. Zahvaljujući njoj se Android može spojiti na Wi-Fi mreže, odnosno one za koje imate lozinku. Vaš Android koristi lokacijske usluge za praćenje vaše okoline i prepoznavanje okolnih mreža. Na taj način može uputiti vaš smartfon da se spoji na, primjerice, vaš kućni Wi-Fi.

Google Photos

Google Photos je Googleova aplikacija za pohranu videa i slika. Google Photos pohranjuje vaše slike i videe na Googleove servere gdje ih koristi za poboljšanje sustava i umjetne inteligencije. Google te fotografije, doduše, neće koristiti za reklame, već umjetnu inteligenciju – stvari poput Google Scana, prepoznavanja lica, kreiranje albuma i tako dalje. Google Photos također koristi vaše GPS podatke kako bi označio lokaciju gdje ste slikali sliku te time posredno prati gdje ste i vi.

Kalendar

Google kalendar je unaprijed instalirana Googleova aplikacija za na većini Android telefona. Ima robusne značajke privatnosti, ali Googleove usluge i aplikacije mogu koristiti podatke Kalendara za analizu upotrebe aplikacije.

Vaš telefon sinkronizira podatke vašeg kalendara s Googleovim poslužiteljima. Štoviše, Google Assistant također ima pristup vašim rasporedima i događajima, što Kalendar čini aplikacijom koju Android koristi za praćenje.

Chrome

Google Chrome je najpopularniji internetski preglednik na svijetu. On na Androidu analizira vašu povijest pretrage i surfanja kako bi poboljšao vaše iskustvo. Drugim riječima, sprema slike, cache i ostale sadržaje kako bi se ubrzao. U standardnom modu su vaše aktivnosti direktno vezane uz vaš Google račun.

Google pretraživač - ilustracija
Google pretraživač – ilustracija

Google Analytics praćenje u aplikacijama

Google Analytics je SEO i marketinški alat za analizu izvedbe aplikacije ili web stranice. Google prati vaše Android aplikacije, obrazac upotrebe i povijest kako bi prikupljao i slao podatke iz aplikacija u Google Analytics.

Google Analytics je često postavljen za praćenje upotrebe određene aplikacije generiranjem jedinstvenog ID-a praćenja. Podaci koje prati mogu biti u obliku statistike koju prikupljaju Googleovi napredni agenti za umjetnu inteligenciju. Gotovo svaka aplikacija koju instalirate može imati Google Analytics kôd ugrađen u nju.

Sigurnosna kopija podataka i postavki aplikacije

Kada napravite sigurnosnu kopiju svog Android telefona, podaci i postavke aplikacije spremaju se u oblak (cloud). Ovi sigurnosno kopirani podaci pohranjuju se na Google Drive i Googleove poslužitelje, omogućujući Googleu da ih nadzire.

Prema svojim pravilima, Google može analizirati podatke i postavke aplikacije kako bi sigurnosna kopija bila sigurna te kako bi i nadzirao sve zlonamjerne podatke. Sigurnosni sustav Androida također skenira kopiju prije nego što je prenese u pohranu u oblaku kako bi osigurao sigurnost.

Preuzmite kontrolu nad svojom privatnošću na Androidu

Kao što je gore spomenuto, prikupljanje podataka nije uvijek prijetnja vašoj privatnosti jer je Google poprilično pouzdan. Ali znajući kako vas prati putem Android telefona, možete birati i kontrolirati koje podatke dijelite s njim.

Sa svime navedenim, trebali biste imati informacije koje su vam potrebne za poduzimanje koraka prema poboljšanju privatnosti za Android—ako je to nešto što biste željeli učiniti.

Dodatno, Google je nedavno najavio kako uskoro donosi novu politiku Privacy Sandbox uz koju bi i vlasnici Androida trebali moći još bolje upravljati svojom privatnosti.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije