Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kriptovalute: 70 posto ukradenih sredstava povezano s pet velikih napada

U prvoj polovici ove godine, hakeri su ukrali kriptovalute u vrijednosti od 1,38 milijardi dolara. Što je značajan porast u odnosu na procjenu od 657 milijuna dolara u istom razdoblju prošle godine, objavila je blockchain analitička tvrtka TRM.

Kao i ranijih godina, većina krađa povezana je s malim brojem velikih napada. Gdje su pet najvećih napada rezultirala s 70% ukradenih kriptovaluta.

Iznos ukradene kriptovalute ove godine i dalje je manji u usporedbi s gotovo 2 milijarde dolara ukradenih u prvih šest mjeseci 2022. godine. Što je obilježilo rekordnu godinu za krađu kriptovaluta prema podacima blockchain platforme Chainalysis.

Navodi se da su najčešći načini krađe kriptovaluta bili neovlašteni pristupi privatnim ključevima i seed kodovima, koji omogućuju pristup kripto novčanicima. Hakeri su također koristili pametne ugovore i flash zajmove.

Najveći napad ove godine dogodio se na japanskoj kripto burzi DMM Bitcoin. Tu su hakeri ukrali bitcoine vrijedne 300 milijuna dolara.

Prethodno, najveća krađa kriptovaluta zabilježena je u ožujku 2022. godine. Tada su hakeri napali Ronnin mrežu, koja podržava popularnu blockchain gaming platformu Axie Infinity. Ukrali su oko 625 milijuna dolara u Ethereumu i USDC-u.

Američki službenici su izjavili da je za ovaj napad odgovorna hakerska skupina Lazarus Group, koju podržava Sjeverna Koreja. Mjesec dana kasnije, Binance je uspio povratiti 5,8 milijuna dolara ukradenih sredstava. Ali ostaje činjenica da je ovo najveća pojedinačna krađa kriptovaluta u povijesti, prenosi Poslovni puls.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno