Financa
Digitalni poslovni portal

Kakav će efekt imati zapadne sankcije ruskim bankama?

Efekat sankcija zasada minimalan, jer su targetirane lokalne banke. Međutim, kako situacija eskalira, efekat postaje značajno veći i za ruske i za europske banke.

Sjedinjene Američke Države, Europska unija i Britanija najavile su u utorak nove sankcije Rusiji nakon što je Moskva priznala dvije separatističke regije u Ukrajini

Glavni među njihovim ciljevima: ruske banke i njihova sposobnost međunarodnog poslovanja.

Ipak, učinak novih sankcija vjerojatno će biti minimalan. Zapadne vlade – za sada – radije zadržavaju puno veće pakete sankcija koje su planirale u rezervi u slučaju eskalacije krize.

To znači da ruski bankari ili njihovi zapadni kolege koji su izloženi toj zemlji zasada nisu pretjerano zabrinuti.

Doista, američke banke ne očekuju da će globalne sankcije imati veliki utjecaj na poslovanje američkih banaka, s obzirom na to da su zajmodavci malo izloženi ruskom gospodarstvu, rekla su trojica rukovoditelja upoznatih s razmišljanjem industrije.

Evo kako su banke ciljane i koje mjere bi ih mogle teže pogoditi.

Koje sankcije su dosada najavljene?

Europski ministri vanjskih poslova pristali su sankcionirati 27 pojedinaca i entiteta, uključujući banke koje financiraju ruske donositelje odluka i operacije na otcijepljenim teritorijima.

Paket sankcija uključuje i sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje otcijepljenih regija.

Britanija je uvela sankcije Genadiju Timčenku i još dvojici milijardera koji su blisko povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te pet banaka – Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank i Crnomorska banka.

Ove banke su relativno male i samo je vojna banka Promsvyazbank na popisu sustavno važnih kreditnih institucija ruske središnje banke.

Banka Rossiya već je pod američkim sankcijama od 2014. zbog bliskih veza s dužnosnicima Kremlja.

Washington je uveo sankcije Promsvyazbank i VEB banci.

Također je pojačao zabranu kupovine ruskog državnog duga, za što je američki predsjednik Joe Biden rekao da znači da će ruska vlada biti odsječena od zapadnog financiranja. Američko ministarstvo financija priopćilo je da proširuje postojeće zabrane na sudjelovanje na sekundarnom tržištu za obveznice koje su nakon 1. ožujka izdale ruska središnja banka i drugi subjekti.

Ruske dolarske obveznice povećale su svoje gubitke nakon objave američkih sankcija, a izdavanja s dugotrajnijim izdanjima klizila su na rekordno niske vrijednosti u trgovanju iz sredine 90-ih, pokazali su podaci. Premija koju su ulagači zahtijevali za držanje ruskog duga u odnosu na američke trezorske obveznice je eksplodirala na 329 baznih bodova, što je najviša vrijednost od pada tržišta radi COVID-a u proljeće 2020.

Kakav će biti njihov utjecaj?

Za sada – minimalan.

Velike ruske banke duboko su integrirane u globalni financijski sustav, što znači da se sankcije najvećim institucijama mogu osjetiti daleko izvan njenih granica.

No, nove sankcije usmjerene su na manje zajmodavce.

Mjere usmjerene na banke još nisu tako opsežne kao one koje su uvedene nakon ruske aneksije Krima 2014., iako mnoge od tih sankcija ostaju na snazi.

Zapad je, zatim,  stavio određene pojedince na crnu listu, pokušao ograničiti pristup ruskih državnih financijskih institucija zapadnim tržištima kapitala, ciljao je na veće državne zajmodavce i nametnuo široko rasprostranjena ograničenja u trgovini tehnologijom.

Nove britanske mjere suzdržale su se od nametanja ograničenja najvećim državnim bankama, ukidanja kapitala ruskim tvrtkama ili izbacivanja drugih istaknutih takozvanih ruskih oligarha iz Britanije.

Dionice najvećih ruskih banaka, Sberbank i VTB porasle su nakon što su grupe pod državnom kontrolom izbjegle sankcije.

Analitičari kažu da su se ruske institucije bolje sposobne nositi s ograničenim sankcijama nego osam godina ranije, a ruske državne banke smanjile su svoju izloženost zapadnim tržištima.

Rusija se od 2014. diverzificirala od američkih državnih obveznica i dolara – euro i zlato čine veći udio ruskih rezervi nego dolari, prema siječanjskom izvješću Instituta za međunarodne financije.

Rusija također ima jaku makroekonomsku obranu, uključujući obilne rezerve tvrde valute od 635 milijardi dolara, cijene nafte blizu 100 dolara po barelu i nizak omjer duga u BDP-u od 18% u 2021.

“Ove trenutne nisu bili toliko značajne”, rekao je Samuel Charap, viši politolog u neprofitnoj, nestranačkoj korporaciji RAND Corporation, o američkim sankcijama.

“Pitanje je kamo idemo odavde”, rekao je. “Sve sam pesimističniji i mislim da postoji velika vjerojatnost značajnih daljnjih ruskih vojnih akcija i mislim da ćemo u tom slučaju vjerojatno vidjeti neke od stvarno kvalitativno razornijih mjera u usporedbi sa onima u prošlosti.”

Što bi moglo biti sljedeće?

EU je rekao da je spreman nametnuti “ogromne posljedice” za rusko gospodarstvo, ali je također upozorio da, s obzirom na bliske energetske i trgovinske veze EU-a s Rusijom, želi postupno pojačavati sankcije.

Dužnosnici mjere od utorka smatraju prvom rundom.

Osim zajmodavaca koji posluju izravno s otcijepljenim regijama, još nije jasno kada će i hoće li EU sankcijama pogoditi najveće banke.

Washington je pripremio niz mjera uključujući zabranu američkim financijskim institucijama da obrađuju transakcije za velike ruske banke prekidom “korespondentskih” bankarskih odnosa, rekli su izvori za Reuters prošlog tjedna.

Onemogućavanje međunarodnog plaćanja teško bi pogodilo banke.

Te se mjere, međutim, mogu zadržati u rezervi.

Ruski Sberbank i VTB suočit će se s američkim sankcijama ako Moskva nastavi s invazijom na Ukrajinu, rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije.

Ako takve banke ipak budu ciljane, američke bi se banke mogle suočiti s odmazdom, rekao je Charap, koji je ukazao na cyber napade kao na potencijalno oružje koje bi se moglo upotrijebiti.

Koje sankcije bi imale najteže posljedice?

Ono čega se banke u regiji i zapadni vjerovnici najviše boje je mogućnost da Rusiji bude  zabranjen pristup široko korištenom globalnom platnom sustavu SWIFT, koji koristi više od 11.000 financijskih institucija u više od 200 zemalja.

Takav bi potez teško pogodio ruske banke, ali posljedice su generalno vrlo složene. Zabrana SWIFT-a bi otežala europskim vjerovnicima da povrate svoj novac, a Rusija gradi alternativni sustav plaćanja.

Podaci Banke međunarodnih poravnanja (BIS) pokazuju da europski zajmodavci drže lavovski dio od gotovo 30 milijardi dolara izloženosti stranih banaka Rusiji.

Koje strane banke su najviše izložene u Rusiji?

Europske banke – osobito one u Austriji, Italiji i Francuskoj – najviše su izložene Rusiji i bile su u stanju pripravnosti ako vlade uvedu nove sankcije.

Izloženost zapadnih banaka u Rusiji; Francuske, talijanske i austrijske banke su najviše izložene, a iza njih slijedi SAD; Izvor: Reuters

 

Prema podacima BIS-a, talijanske i francuske banka imale su prema Rusiji izloženost od po 25 milijardi dolara u trećem tromjesečju 2021. Austrijske banke imale su 17,5 milijardi dolara izloženosti, a slijede Sjedinjene Države sa14,7 milijardi dolara.

Među najizloženijim zajmodavcima je austrijski RBI (Raiffeisen Bank International), koji ima velike operacije u Rusiji i Ukrajini. Iz RBI je rečeno da su spremni”krizni planovi” koji će stupiti na snagu ako se stvari pogoršaju. Dionice RBI su u utorak pale za 7,5 posto.

Mnoge su strane banke, međutim, značajno smanjile svoju izloženost Rusiji od 2014., zbog čega su neki bankari manje zabrinuti zbog prijetnje sankcijama.

Izvor: Reuters

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije