Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Među najetičnijim kompanijama svijeta jedna hrvatska

Ethisphere, kompanija koja mjeri korporativne etičke standarde, objavila je novi Ethics Index na kojemu se nalazi 136 kompanija.
Ovaj indeks predstavlja grupu kompanija izlistanih na burzama (znači na listi su samo kompanije sa burze) i uključuje detaljnu analizu sa više od 200 parametara o kulturi, društvenim praksama i praksama zaštite životne sredine, etici i usklađenosti, korporativnom upravljanju, raznolikosti i inicijativama za potporu snažnom lancu vrijednosti.

Po ovim parametrima ove godine proglašeno je 136 najetičnijih organizacija, koje rade u 45 industrija u 22 zemlje sveta. Prvi put na ovoj listi je 14 kompanija, dok je 16. put (od momenta kada je počela da se objavljuje lista) na listi šest kompanija koje su svake godine označavane kao najetičnije.

Po prvi put na listi se našla kompanija iz regije, a to je Hrvatski Telekom.

Hrvatski Telekom izvor ZGPortal
Hrvatski Telekom izvor ZGPortal

Kada su u pitanju kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini na listi najetičnijih u svijetu nalaze se CBRE Group (9.put na listi), L’Oreal (13), Manpower Group (13), Mastercard (7), Schneider Electric (11), Microsoft (12), PepsiCo (16), Visa (10).
Izdvajamo još podatak da su ove godine prvi put na listi najetičnijih kompanija mjesto našle i kompanije poput Apple-a i Pfizer-a, a da je 15.put na ovoj listi kompanija Accenture.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno