Financa
Digitalni poslovni portal

Regulatori se pripremaju za moguće zatvaranje ruske VTB banke u Europi

Regulatori se pripremaju za moguće zatvaranje europskog ogranka druge najveće ruske banke, VTB banke, usred sve veće zabrinutosti oko utjecaja zapadnih sankcija na banku nakon invazije Ukrajine, prema dva izvora upoznata s tim pitanjem – piše Reuters

Europske operacije VTB banke mogle bi za nekoliko dana zatvoriti regulatori u Njemačkoj, gdje ona uglavnom posluje na kontinentu, rekla je jedna osoba koja izravno poznaje situaciju.

Drugi izvor je rekao da je BaFin, njemačko regulatorno tijelo, u “visokoj pripravnosti”, pomno prati situaciju i spreman djelovati ako je potrebno, iako nije donesena konačna odluka.

VTB nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Na svojoj njemačkoj web stranici VTB je svojim klijentima poručio da je njihov novac siguran i da je ekonomska situacija u banci “stabilna”.

Rusko ministarstvo financija u Moskvi i dužnosnici veleposlanstva u Berlinu nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

BaFin je odbio komentirati.

Glasnogovornik Bundesbanke, koja dijeli odgovornost za nadzor banaka, odbio je komentirati konkretnu banku kada je upitan o ruskim bankama u Njemačkoj, ali je rekao da je u bliskom kontaktu s BaFinom u tom pogledu. “Ako bude potrebno, poduzet ćemo odgovarajuće mjere”, dodao je glasnogovornik.

Odluče li regulatori zatvoriti VTB u Europi, to bi označilo drugi neuspjeh velike ruske banke u regiji jer sankcije sa Zapada pritišću zajmodavce u zemlji. Većina europskih operacija Sberbanke, najveće ruske banke, zatvorena je početkom ovog tjedna.

VTB, koji ima više od 4 milijarde eura depozita u Europi, uglavnom u Njemačkoj, bio bi pokriven berlinskim programom zaštite depozita, koji štediše štiti do 100.000 eura.

BaFin je rekao da VTB neće preuzimati nove klijente i da su postojeći vlasnici računa mogli pristupiti svom novcu.

Regulatori prate odljev depozita

Nadzornici, međutim, prate odljev depozita otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je jedan izvor upoznat sa situacijom. Osoba je dodala da su sankcije otežale banci dokapitalizaciju kako bi ispunila zahtjeve.

VTB je posljednjih dana postao jedna od glavnih meta gospodarskih sankcija Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U srijedu je isključen iz SWIFT sustava za razmjenu poruka koji podupire globalne transakcije.

To je uslijedilo nakon američkih sankcija prošlog tjedna koje su zapravo izbacile banku iz američkog financijskog sustava, zabranile trgovinu s Amerikancima i zamrznule njezinu američku imovinu.

Jedan dužnosnik Europske unije, tražeći da ostane neimenovan, rekao je da je VTB u sličnom položaju kao i Sberbank jer su obje sankcionirane i narušene reputacije u Europi.

Prema posljednjim tromjesečnim izvješćima, VTB je imao oko 8 milijardi eura imovine u Europi. Njegovi europski klijenti uključuju 600 tvrtki, 150 financijskih institucija iz Rusije i 160.000 privatnih klijenata, navodi se na web stranici.

Posljednjih godina obični Nijemci i lokalne samouprave također su parkirali svoj novac kod VTB-a dijelom jer je to bila jedna od nekolicine banaka koje nisu naplaćivale negativne kamate.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije