Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Musk tuži Altmana i OpenAI

Suosnivači OpenAI-ja na samom su se početku dogovorili kako će to biti neprofitna kompanija i da neće biti vođena zaradom i komercijalnim uspjehom. Te će njen razvoj biti usmjeren za dobrobit čovječanstva. Jedan od tih suosnivača bio je i Elon Musk koji je tijekom godina donirao desetke milijuna dolara i značajno pomogao s financiranjem na početku. U međuvremenu je napustio OpenAI pa je najpoznatije lice kompanije postao njen izvršni direktor Sam Altman.

Altman i OpenAI u proteklih godinu i pol doživjeli su meteorski uspon zahvaljujući uspjehu ChatGPT-a. A u tvrtku su investirale brojne kompanije, uključujući i Microsoft. Koji je u više navrata uložio novac u OpenAI. Ukupna vrijednost investicija iznosi oko 13 milijardi dolara.

Zbog svega navedenog, Elon Musk smatra kako su Altman i drugi suosnivači poput Grega Brockmana, prekršili sporazum o osnivanju u kojem je naglasak, dakle, bio na dobrobiti čovječanstva, a ne na profitu. Musk to sada želi dokazati na sudu te je podigao tužbu protiv OpenAI-a i njegova izvršnog direktora. Između ostlog, Musk u tužbi tvrdi kako su ga Altman i Brockman više puta uvjerili da će se pridržavati tog sporazuma, ali sve što se u posljednje vrijeme događa s tom kompanijom ukazuje na suprotno.

Prevladali komercijalni interesi

Pri razvoju i internom dizajnu ChatGPT-4 OpenAI je u prvom planu, ali u tajnosti, imao komercijalne interese. Također, smatra kako je OpenAI s posljednjom verzijom svog AI alata postigao opću umjetnu inteligenciju. Kaže kako bi, prema njihovom sporazumu o osnivanju, takva tehnologija trebala biti besplatna i javno dostupna. Umjesto toga, kompanija se u biti pretvorila u podružnicu Microsofta. Te im je sada prioritet usavršiti tehnologiju kako bi maksimizirali profit za Microsoft, kaže Musk.

OpenAI nije odgovorio na medijske upite o tužbi. Ipak, novinari Axiosa došli su u posjed interne poruke koju su lideri tvrtke poslali zaposlenicima. U njoj se, naravno, odbacuju sve Muskove tvrdnje iz tužbe, prenosi Zimo. Naglašava se da tvrtka ostaje neovisna i posvećena dobrobiti za čovječanstvo. Te da tek mora postići opću umjetnu inteligenciju u svojim proizvodima. Muskove tvrdnje ne prikazuju stvarnost našeg rada i naše misije, stoji u poruci, a Sam Altman je upozorio kako će u budućnosti biti novih napada na kompaniju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno