Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nakon odlaska Wizz Aira; Pregovori s dvije aviokompanije

Tuzlanska zračna luka ostala je bez najprofitabilnijeg avioprijevoznika Wizz Aira, koji je ovog tjedna službeno zatvorio svoju bazu u Tuzli. Uprava zračne luke pregovara s novim zračnim prijevoznicima, te u suradnji s vlastima traže pogodnosti i alternativna rješenja.

Iako su se brojni putnici, ali i zaposlenici Međunarodnog aerodroma Tuzla do posljednjeg trenutka nadali da Wizz Air neće otkazati svoju bazu ovdje, to se ipak dogodilo. U upravi zračne luke optimistični su da će do zimskog reda letenja uspjeti postići dogovor s drugim zračnim prijevoznicima koji bi ovdje imali barem jedan bazni zrakoplov.

Trenutno imamo dvoje zainteresiranih, ali s obzirom da se radi o vrlo ozbiljnom poslu potrebno je još dosta detalja dogovoriti kako bi se moglo krenuti u potpisivanje ugovora i početak rada, kaže direktor Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Prema riječima direktora Halilčevića, postoji i mogućnost povratka Ryanaira na Međunarodni aerodrom Tuzla. Razlog zbog kojeg su otišli ove godine je obaveza plaćanja tri konvertibilne marke po putniku u odlasku Direkciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Inicijativu za ukidanje ove naknade podnijeli su predstavnici zračnih luka Tuzla, Mostar i Banja Luka. Dogovoreno je da se na to uvede jednogodišnji moratorij.

“Ako Vijeće ministara to odobri, iduće godine više neće biti naknada, a tijekom godine ćemo procijeniti i razmisliti što ćemo raditi za tu godinu. Zračne luke su u međuvremenu dobile zadatak, moraju certificirati svoje zračne luke. prema europskim propisima. Što nisu učinile tri od četiri zračne luke”, kaže Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Međunarodni aerodrom u Tuzli

S Međunarodnog aerodroma Tuzla u prvih osam mjeseci ove godine prevezeno je 510.000 putnika od ukupnog godišnjeg plana od 600.000. Po svim parametrima ovo je bila rekordna godina za njih, ali i za Wizz Air u Tuzli. Rad tuzlanske zračne luke povoljno je utjecao na razvoj Tuzlanskog kantona, što se potvrđuje iu sektoru turizma.

“Ipak, posljednjih nekoliko godina bilježimo veliki broj turista, upravo iz europskih zemalja s kojima je Wizz Air imao zračne linije. Odnosno državljana Europske unije koji su iskoristili te dobre mogućnosti jeftinog ili povoljnu povezanost sa Bosnom i Hercegovinom. Konkretno sa ovim dijelom sjeveroistočne Bosne i sa našim gradom Tuzlom. Tako da su sve više dolazili u turističke posjete“, kaže Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Tuzla.

Dok čekaju povoljne odgovore avioprijevoznika s kojima pregovaraju, Međunarodna zračna luka Tuzla nastavlja s završetkom infrastrukturnih projekata koji bi trebali stvoriti bolje sadržaje za potencijalne partnere, ali i udobnost putnika. U tijeku su završni radovi na trećem gateu, u tijeku je i izrada projekta svjetala središnje linije, što su bili neki od uvjeta zrakoplovnih prijevoznika za dolazak ili boravak. Radovi na atriju su završeni, au tijeku su radovi na izgradnji parkirališta.
Izvor: akta.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno