Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Alphabet: Analitičari predviđaju početak isplate dividende

Iako je Alphabet Inc. dugi niz godina ulagao višak novca u otkup vlastitih dionica, očekuje se da će se ta strategija promijeniti s mogućim uvođenjem dividende. Mnogi ulagači vjeruju da bi to moglo potaknuti rast dionica, slično kao što je to bio slučaj s Metinim potezom u veljači koji je rezultirao značajnim skokom cijena dionica.

Andrew Zamfotis, upravitelj portfelja u Ami Asset Management Corp., izjavio je da bi uvođenje dividende bilo pozitivno prihvaćeno.

Iako investitori i dalje teže rastu ovih tvrtki, prepoznaje se važnost kontrole troškova. Odluka o uvođenju dividende ukazuje na to da će uprava mudro upravljati kapitalom. Kako bi uravnotežila rast i povrat kapitala.

Dok se tradicionalno smatralo da su dividende karakteristične za zrelije i sporije rastuće tvrtke, sve više tehnoloških kompanija usvaja tu politiku. Osim Meta Platforms, tvrtke poput Salesforce Inc. i Booking Holdings Inc. također su nedavno uvele isplatu dividendi. Među šest najvećih američkih tehnoloških kompanija po tržišnoj vrijednosti, samo su Alphabet i Amazon one koje ne isplaćuju kvartalne dividende.

Dionice Alphabeta zabilježile rast

Dionice Alphabet Inc. zabilježile su rast od 10% ove godine, nadmašivši Microsoft Corp. i Nasdaq 100 indeks. Ovaj porast podržan je rastućim optimizmom oko njihove strategije generativne umjetne inteligencije. Unatoč tome, u ožujku su zabilježile pad na najnižu razinu u tri mjeseca nakon razočaravajućeg izvješća o zaradi. Pojavi strahova da bi alati umjetne inteligencije mogli ugroziti njihovu dominaciju u oglašavanju putem pretraživanja također su doprinijeli tom padu.

S obzirom na očekivani rast prihoda Alphabet Inc. od 14% ove godine i napore za smanjenje troškova radi potpore profitabilnosti, predviđa se da će slobodni novčani tok tvrtke dosegnuti rekordnih 83 milijarde dolara u 2024. godini. Pokazali su to podaci koje je prikupio Bloomberg, prenosi Seebiz. Na kraju 2023., matična tvrtka Googlea imala je više od 110 milijardi dolara u gotovini i novčanim ekvivalentima.

Tejas Dessai, istraživački analitičar u Global X ETF-ovima, izjavio je da vjeruje kako će Alphabet vjerojatno slijediti primjer Meta Platformsa uvođenjem dividendi ove godine.

S obzirom na povoljne uvjete na tržištu oglašavanja i nedavne mjere štednje, čini se da je sada prikladno vrijeme za takav korak. Što su ulagači uglavnom pozitivno prihvatili.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno