Financa
Digitalni poslovni portal

Pentagon planira pojačati zalihe litija

Pentagon planira ojačati svoje rezerve rijetkih minerala, kobalta i litija kako bi smanjio dugoročnu ovisnost o Kini, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u posljednjih 30 godina, tvrde dva neimenovani izvora Reutersa.

Novi plan zaliha trebao bi biti objavljen sljedeći tjedan, gotovo godinu dana nakon što je američki predsjednik Joseph Biden naredio reviziju američkog opskrbnog lanca za ove rude, javlja Glas Amerike (VOA).

Rijetki minerali, kobalt i litij koriste se u proizvodnji oružja nove generacije, borbenih aviona Lockheed Martina i precizno vođenog streljiva Rayton Technologies Corporation.

Litij je ključna komponenta baterija za električna vozila i važan je za realizaciju Pentagonovog plana da svojih 170.000 netaktičkih vozila prebaci na režim koji ne ispušta štetne plinove.

Tajništva za obranu, energetiku i State Department, koji su, prema izvorima, izradili novi plan opskrbe, nisu odgovorili na zahtjev za komentar, javlja VOA.

Još nije poznato odakle bi Pentagon dobivao te rude, kako bi izbjegao Kinu.

Sjedinjene Američke Države imaju samo jedno ležište rijetkih minerala i nema mogućnosti za njihovu daljnju preradu.

Pentagon je dosad kupovao rijetke minerale iz Kine za potrebe svojih rezervi, što je paradoks koji mnogi na Capitol Hillu žele zaustaviti, dodaje Glas Amerike.

Jedini aktivni rudnik litija u Americi nalazi se u Nevadi, ali su proizvodne mogućnosti vrlo ograničene.

Prerada rijetkih minerala je nepopularna u Americi, jer jako zagađuje okoliš i radi se na razvoju metoda kako bi cijeli proces bio “čišći”, piše VOA.

Izvor: Agencije

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije