Financa
Digitalni poslovni portal

Belgija odobrila četverodnevni radni tjedan

Dodajte još jednu zemlju na popis nacija koje uživaju u četverodnevnom radnom tjednu.

Prošli je tjedan savezna vlada sedam stranaka u Belgiji postigla dogovor koji ne samo da omogućuje belgijskim zaposlenicima da rade četverodnevni radni tjedan, već im daje i pravo da ignoriraju poruke vezane uz posao nakon radnog vremena bez suočavanja s posljedicama. Paket reformi također stvara nova pravila za ljude koji rade za internetske platforme poput Ubera, koje sada smatraju zaposlenicima.

Kako prenosi Mashable, premijer Alexander De Croo rekao je da je pandemija promijenila način na koji radimo i da bi kao takvi i radnici trebali moći evoluirati.

“Proživjeli smo dvije teške godine. Ovim sporazumom idemo u gospodarstvo koje je inovativnije, održivije i digitalnije”, rekao je Croo, prenosi Euro News. “Cilj je moći ljude i tvrtke učiniti jačima”.

Sada zaposlenici mogu tražiti da rade do 10 sati dnevno – ako im to dopuštaju sindikati – umjesto maksimalno osam. Zauzvrat rade jedan dan manje u tjednu i primaju istu plaću. Također, svaki tjedan mogu birati koji raspored žele raditi, što je dodano kako bi “koristilo onima koji žele provoditi više vremena sa svojom djecom”, rekao je belgijski ministar rada Pierre-Yves Dermagne u priopćenju.

Sporazum dolazi u vrijeme kada nacije diljem svijeta razmatraju promjenu u pristupu radu. Prije samo mjesec dana Velika Britanija je objavila svoje planove za isprobavanje četverodnevnog radnog tjedna. Panasonic je također nedavno uveo fakultativni četverodnevni radni tjedan za zaposlenike, a Island je imao probu od 2015. do 2019. koja je pokazala da su radnici sretniji, zdraviji i produktivniji nego kada su radili petodnevni radni tjedan.

“Ova studija pokazuje da je najveće svjetsko ispitivanje kraćeg radnog tjedna u javnom sektoru po svim mjerama bilo vrlo uspješno”, rekao je tada Will Stronge, direktor istraživanja na Islandu. “To pokazuje da je javni sektor zreo da bude pionir kraćih radnih tjedana – i da druge vlade iz toga mogu naučiti lekciju.”

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije