Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Povezivanje i inovacije: Strateška vizija digitalizacije u Bosni i Hercegovini

U sklopu Zajedničkog događaja Mediteranske konferencije o medicinskom i biološkom inženjeringu i računarstvu (MEDICON) te Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inženjeringu u Bosni i Hercegovini (CMBEBIH), uz podršku Europske unije i vlade SR Njemačke održan je događaj posvećen digitalizaciji malih i srednjih poduzeća u BiH. Poseban naglasak je bio na povezivanju kompanija sa providerima digitalnih usluga (IT kompanijama), kao i sa ključnim donositeljima odluka.

Osim toga, na događaju je posebno istaknuto značenje procesa digitalne transformacije, s naglaskom na osnivanju CDT-a (Centra za digitalnu transformaciju) koji je nedavno integriran u Verlab Institut. Ovaj korak predstavlja ključnu točku u prijenosu dobre prakse i znanja s Centrom za digitalnu transformaciju Republike Srbije, dodatno potkrjepljujući važnost regionalne suradnje. Kroz ovu inicijativu, partnerstvo se osnažuje kako bi se podržala daljnja digitalna evolucija u regiji.

Europska podrška inovacijama je bila u prvom planu, s posebnim osvrtom na projekt EU4DigitalSME, kojeg sufinanciraju Europska unija i vlada SR Njemačka. Financiranje iz ovih izvora omogućava jačanje veza između poslovnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice, s ciljem promocije digitalne transformacije.

Stefano Ellero, šef Odjela za suradnju Delegacije Europske unije, je istaknuo da su digitalna transformacija, Europski zeleni plan i zdrava društva, koja predstavljaju glavne teme Mediteranske konferencije za medicinski i biološki inženjering i računarstvo (MEDICON), također i temelj politike Europske unije i da će nastaviti biti u fokusu partnerstva za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Stefano Ellero
Stefano Ellero

Digitalnu transformaciju i inovaciju smatramo ključnim elementima društvenog i ekonomskog razvoja, a posebno privatni sektor i mala i srednja poduzeća koja predstavljaju okosnicu bh. gospodarstva. Europska unija trenutno pruža 14 milijuna eura za digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća u cilju poboljšanja njihovog učinka i konkurentnosti. Digitalna transformacija je i dalje ključna za kvalitetu života svih građana BiH i razvoj privatnog sektora, tako da potičemo sve nivoe vlasti da stvore neophodne uvjete za poticanje ove transformacije.

Stefano Ellero, šef Odjela za suradnju Delegacije Europske unije

Eva Näher, direktorica programa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH, istaknula je: „Događaj u okviru konferencije MEDICON i CMEBIH odražava duboku posvećenost Europske unije i Njemačke podršci digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Kroz inicijative kao što su EU4DigitalSME, Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ) i GIZ aktivno podržavaju izgradnju mostova između poslovnog sektora, akademskog istraživanja i javnih institucija. Naša zajednička vizija je da potičemo inovacije, omogućavajući malim i srednjim poduzećima da ostvare svoj puni potencijal na tržištu. Ova razmjena danas nije samo simbolična, već pruža realne mogućnosti za suradnju, razmjenu znanja i jačanje digitalne ekonomije u BiH.”

Fokus večeri je bio također usmjeren prema prilikama i izazovima s kojima se susreću mala i srednja poduzeća u digitalnom pejzažu Bosne i Hercegovine. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Naučnoistraživačkog Instituta Verlab, podijelila je svoju viziju o tome: „U svijetu gdje digitalizacija preoblikuje način na koji poslujemo, mala i srednja poduzeća u BiH imaju jedinstvenu priliku. Da bismo iskoristili te prilike, neophodno je kreirati povoljno poslovno okruženje. Digitalna transformacija je ključna u tome, jer ne samo da otvara vrata novim tehnologijama, već omogućava našim poduzećima da postanu konkurentnija i prilagodljivija na globalnom tržištu.“

Lejla Gurbeta Pokvić
Lejla Gurbeta Pokvić

U svjetlu svega što je rečeno na događaju, poseban naglasak stavljen je na suradnju i intersektorsku komunikaciju kao vitalne komponente digitalizacije. U suštini, jedna od najvećih prednosti digitalizacije leži u sposobnosti da se različiti entiteti povežu i rade zajedno kako bi postigli veći uspeh.

Zlatko Mijatović, Ministar privrede Kantona Sarajevo, produbio je tu perspektivu svojim riječima: „U srcu digitalne transformacije ne leži samo tehnologija. To je prije svega strateška vizija. Kada pravilno implementiramo i upotrijebimo ovu transformaciju, otvaramo vrata ne samo modernizaciji već i stvaranju konkurentske prednosti za naša poduzeća na globalnom tržištu.“

Zlatko Mijatović
Zlatko Mijatović

U susretu koji je uspješno povezao kompanije sa providerima usluga i ključnim donositeljima odluka te istaknuo ključne aspekte digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, jasno se prepoznaje potencijal za napredak. Ova večer, koja je obilježila završnicu prvog dana  MEDICON & CMBEBIH 2023 konferencije, pružila je dragocjenu platformu za razmjenu ideja i izgradnju mostova prema inovativnoj budućnosti.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno