Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako izgraditi stručno znanje u potpuno novom području

Bolja plaća, više zadovoljstva u poslu ili preduvjet za napredovanje? Bez obzira koji su razlozi zašto ste se odlučili prekvalificirati, pitanje je kako do toga doći.

Vaš je cilj, naravno, postati brz i mudar donositelj odluka u ovoj novoj areni, sposoban odrediti probleme i procijeniti prilike u više konteksta. Želite ono što zovu “duboka pamet” – poslovno važno znanje temeljeno na iskustvu. Obično se „pamet“ teško stječe, potrebne su godine rada. Ali to ne znači da je prekasno da se iskušate u nekom drugo području. Harward Business Review donosi savjete koji mogu ubrzati stjecanje takvog stručnog znanja.

Odredite najbolje uzore

Tko je stvarno dobar u onome što želite raditi? Koje stručnjake visoko cijene njihove kolege i neposredni nadređeni? Koga želite oponašati?

Procijenite razliku između vas i njih

Ovo zahtijeva brutalnu samoprocjenu. Koliko će rada zahtijevati ova promjena i jeste li je spremni preuzeti? Ako otkrijete da je raskorak u znanju prilično malen, to bi vam trebalo dati samopouzdanje. Ako utvrdite da je stvarno velik, duboko udahnite i razmislite imate li hrabrosti i odlučnosti to premostiti.

Učite sami

Pogotovo ako je velik raskorak u znanju između vas i eksperta, razmislite što je to što možete učiniti sami kako biste ga počeli smanjivati. Od pomoći mogu biti samostalno učenje, razgovor s iskusnim kolegama i eventualno online tečajevi.

Uvjerite stručnjake da podijele znanje

Mnogi će to rado učiniti – pogotovo ako ste napravili domaću zadaću i imate neko temeljno znanje. No, neki se mogu oduprijeti iz niza mogućih razloga – od nedostatka vremena do straha da želite preuzeti njihov posao. Njihove reakcije uvelike ovise i o osobnosti i o organizacijskoj kulturi. Svoj slučaj možete potkrijepiti činjenicom kako će zapravo oni profitirati od pomoći vama. Možda biste mogli preuzeti neke rutinske zadatke koji su za njih zamorni, ali za vas potpuno novi. Ako se eksperti nalaze u vašoj vlastitoj organizaciji, uprava bi mogla nagraditi svako ulaganje u razvoj novih talenata. Naglasite kako vrijeme utrošeno na vas može biti minimalno; odaberite kratke vremenske intervale u kojima ćete postavljati pitanja.

Naučite izvlačiti znanje

Morate postati neka kombinacija ptice grabljivice i spužve – orao koji traži prilike za učenje i željan je upijanja znanja. Ne očekujte od stručnjaka da vam samo u kratkim crtama prenesu svoje znanje. To je nemoguće (jer oni znaju ono što znaju u kontekstu, onda kada se to traži), uvredljivo (jer da ga je tako lako prenijeti, njihovo znanje ne bi vrijedilo puno) i frustrirajuće za vas oboje (jer duga predavanja o tome kako učiniti nešto, rijetko se pretvaraju u istinsko učenje). Umjesto toga, upotrijebite dva najsnažnija pitanja u pridobivanju znanja: “Zašto?” i “Možete li mi dati primjer?”

Promatrajte stručnjake na djelu

Koncentrirano promatranje često je učinkovitije od zapitkivanja jer vam pokazuje kako oni razmišljaju i djeluju u stvarnom vremenu. Zamolite da sudjelujete na ključnim sastancima, pratite ih na konferencijama i u posjetima klijentima i pratite ih dok rješavaju probleme. Ovo je daleko od pasivnog procesa; morat ćete se stalno pitati: Zašto je on to učinio? Kakav je bio učinak? Bi li ja to učinio drugačije? Nakon toga, inzistirajte na nekoliko minuta za ispitivanje – čak i ako je to samo tijekom šetnje do parkirališta. 

Tražite mala iskustva

Sljedeći korak jeste identificiranje mogućnosti za stjecanje iskustva “sitnim” koracima – ispitajte okruženje, situaciju ili uloge koje su eksperta učinile toliko vrijednim za organizaciju. Možda ne možete ići na medicinsku školu prije nego što naučite upravljati MRI uređajem kao osoba koju slijedite, ali možete provesti tjedan dana u liječničkoj ordinaciji. Možda niste započeli u pozivnom centru svoje tvrtke, poput super menadžera prodaje kojeg oponašate, ali sigurno biste mogli nekoliko dana raditi na telefonu. Svako “malo iskustvo” koje vam daje okus puno dubljeg razumijevanja kojeg ima ekspert, pomoći će vam u stjecanju iskustva. Ako ništa drugo, moći ćete postavljati bolja pitanja i učinkovitije izvlačiti znanje.

Pokažite što ste naučili što je prije moguće

Eksperti, ali i vaši novi ili budući šefovi, htjeti će dokaze da se sav ovaj rad isplati. Trud i napredak možete pokazati evidencijom onoga što ste učinili i naučili. Ali još je bolje ako zapravo možete preuzeti neke male dijelove posla kojega se vaš ekspert voljan (ili željan) odreći. Možda možete sudjelovati na konferenciji ili na sastanku udruge, podučavati dio internog tečaja, izraditi izvješće…

Za razvoj stručnosti potrebno je vrijeme. Procjenjuje se obično na sedam ili više godina. Ali ako slijedite gore predložene korake, bit ćete pametniji – i moći ćete tu pamet koristiti mnogo prije. 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno