Financa
Digitalni poslovni portal

Talijanska Intesa San Paolo ostvarila rekordan rezultat

Tijekom pandemije, talijanska banka Intesa Sanpaolo, ostavila je iza sebe najbolju godinu od 2007., zaradili su neto 4,2 milijarde eura i povećali dobit u odnosu na 2020. za čak 19 posto. Ovo im je i najbolja godina ikad što se tiče provizija koje su rasle 9,3 posto u odnosu na 2020. godinu, s rastom financijske imovine klijenata od 90 milijardi eura za poticanje poslovanja upravljanja imovinom u budućnosti. Rekorde bilježe i u operativnoj dobiti i operativnoj marži. Usto, smanjili su operativne troškove, sa smanjenjem omjera troškova i prihoda na 52,5 posto. Za 2021. su isplatili 2,9 milijardi eura dividendi u novcu, što je jednako omjeru isplate od 70 posto. – Banka je zadržala najbolju kapitalnu poziciju u klasi, s redovnim osnovnim kapitalom od 15,2 posto. U 2021. bruto NPL (iznos neprihodujućih kredita) je smanjen za 5,7 milijardi eura na godišnjoj razini. Najniži bruto priljevi NPL-a bili su povezani sa snažnim povećanjem pokrivenosti NPL-a, kao i najnižim bruto stanjem i omjerima NPL-a, među najboljima u Europi – istaknuo je na predstavljanju rezultate za 2021. Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo.

Žele biti banka bez loših kredita. Banka danas predstavlja i poslovni plan za razdoblje od 2022. do 2025. koji se temelji na rekordnim rezultatima iz 2021. – Financijski rezultati Intese Sanpaolo za 2021. odražavaju jedinstveni i otporni poslovni model Grupe kao europskog lidera u upravljanju i zaštiti imovine, snažno usmjeren na provizije, visoko učinkovit i niski rizik. Čak i pod stresom pandemije i uz uspješno spajanje UBI Banca, Intesa Sanpaolo nastavila je ostvarivati izvrsne rezultate, dodatno jačajući svoju bilancu i nagrađujući dioničare – kažu u grupaciji. Neto dobit bilježi im porast u kontinuitetu osam godina, uz isplatu 19 milijardi eura dividende u novcu za razdoblje od 2014. do 2021. Prema planu, u 2022. godini banka će ostvariti neto dobit veću od pet milijardi eura, s omjerom isplate dividende od 70 posto. Upravni odbor danas je odobrio Poslovni plan 2022. – 2025.

Cilj Grupe je da na europskoj razini bude lider u segmentu upravljanja i zaštite imovine i savjetovanja koji se odlikuje nultom stopom neprihodujućih kredita, snažnim digitalnim doprinosom i naglaskom na provizije te ciljem da ostvare izvrsne rezultate u segmentu zaštite okoliša, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Četiri glavna stupa Poslovnog plana Intese Sanpaolo za 2022. – 2025. su masivno preliminarno smanjenje rizika, strukturno smanjenje troškova koje omogućuje tehnologija, rast provizija potaknut upravljanjem i zaštitom imovine i savjetovanjem te posvećenost ESG-u, uz pozicioniranje na vrhu u svjetskim razmjerima u pogledu društvenog učinka i snažne usmjerenosti na klimatska pitanja. Masivno preliminarno smanjenje rizika podrazumijeva da će provoditi strukturnu strategiju smanjenja rizika s ambicijom da postanu banka bez neprihodujućih kredita, među najboljima u Europi u pogledu omjera i iznosa neprihodujućih kredita. Strukturno smanjenje troškova koje omogućuje tehnologija podrazumijeva da kane ojačati propozicije svih kanala i postati lider u Europi u pogledu operativne učinkovitosti. Osnovat će digitalnu banku – Kako bismo to ostvarili, stvorit ćemo novu digitalnu banku pod imenom isybank te ćemo nastaviti snažno ulagati u tehnologiju, također i putem partnerstva s najboljim igračima u području financijskih tehnologija i umjetne inteligencije – najavljuju u Intesi. U novom je planu ključno područje za stvaranje vrijednosti savjetovanje. Intesa Sanpaolo nastavit će koristiti vlastite tvornice proizvoda Grupe u segmentu upravljanja imovinom, životnog osiguranja i zaštite. – Banka će biti referentni partner za sve SME i klijente iz tvrtki te će im pomoći da u potpunosti iskoriste prilike iz Plana oporavka – ističu iz grupacije. Značajna posvećenost ESG-u, uz pozicioniranje na vrhu u svjetskim razmjerima u pogledu društvenog učinka i snažnu usmjerenost na klimatska pitanja podrazumijeva jačanje trenutačnog liderstva Grupe u ESG rejtinzima. Cilj je i nulta neto stopa emisija. U 2025. im je cilj neto dobit do 6,5 milijardi eura i isplata više od 22 milijarde eura u razdoblju od 2021. do 2025., od čega više od 6,6 milijardi eura u 2022., kroz dividende u novcu sa stopom isplate od 70 posto u razdoblju od 2022. do 2025. i otkupom od 3,4 milijarde eura u 2022. Svaka dodatna isplata bit će procijenjena na godišnjoj razini počevši od 2023. U planu je i omjer redovnog osnovnog kapitala (CET 1) iznad 12 posto te omjer NPL-a i ukupnih kredita od 0,8 posto, bez ispravaka vrijednosti. Kane smanjiti operativne troškove za oko 0,3 milijarde eura u 2025., uz dvije milijarde eura uštede i 1,1 milijardu eura troškova za rast u razdoblju od 2022. do 2025.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije