Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Inflacija u Eurozoni na rekordnih 5,8%

Inflacija u eurozoni je dostigla u veljači povijesni rekord od 5,8 posto na godišnjem nivou. U siječnju je iznosila 5,1 posto, prema procijeni europskog zavoda za statistiku Eurostat. Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i energije, takođe je ubrzala rast na 2,7 posto. Cijne energije su ostale glavni generator inflacije, pri čemu su u veljači bile za 31,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Hrana, alkohol i duhan su prošlog mjeseca poskupijeli za 4,1 posto u usporedbi s istim razdobljem protekle godine, neenergetska industrija za 3,0 posto, a usluge za 2,5 posto.

Inflacija najviša u Litvi

Prema Eurostatu, najvišu godišnju stopu inflacije u veljači su među članicama monetalnog bloka imale Litva, čak 13,9 posto, i Estonija 12,4 posto, a najniž je zabilježena u Francuskoj, 4,1 posto, te na Malti i u Finskoj po 4,3 posto.

Analitičari njemačke Deutsche banke upozoravaju da rastuće cijene nafte i plina guraju euro naniže uzrokujući opasnu inflatornu spiralu. Podaci o inflaciji u eurozoni dolaze tjedan dana uoči sastanka predstavnika Europske centralne banke na kojem će se odlučivati o monetarnoj politici.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno