Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rusija lansira digitalni rubalj, zabranjuje kriptovalute

Banka Rusije priopćila je da je započela pilot fazu digitalnog rublja, svoje planirane digitalne valute središnje banke (CBDC).
Alternativa kriptovalutama imperativ je za Ruse, rekao je regulator, a one bi trebale biti potpuno zabranjene – piše tportal.

Tri banke već podržavaju pilot transakcije za svoje klijente koristeći postojeće aplikacije za mobilne banke, kao i pristupnike za razmjenu rubalja sa svojih računa za digitalnu verziju, navodi se u najavi objavljenoj na web stranici Banke Rusije u utorak. Još devet banaka nadograđuje svoje tehničke pakete kako bi se uskoro pridružile pilotu, stoji u izvješću.

Istodobno, središnja banka ponovila je svoj poziv na potpunu zabranu kriptovaluta. Prema Forbesu, regulator je poslao svoje prigovore na regulaciju kriptovaluta ministarstvu financija, a ono je ranije predložilo dopuštanje njihove regulirane kupnje putem licenciranih ruskih banaka. Taj je pristup kasnije detaljno opisan u mapi puta za regulaciju kriptovaluta koju je objavila vlada.

Banka Rusije u svom pismu napisala je da će dopuštanje nekvalificiranim ulagačima da trguju kriptovalutama putem banaka stvoriti ‘iluziju državne zaštite’ i potaknuti ih da sudjeluju u ‘de facto Ponzijevoj shemi’, piše Forbes. Vlada neće moći u potpunosti kontrolirati transakcije kriptovalutama, a kriptoindustrija neće baš biti od koristi ruskom gospodarstvu, rekli su iz banke.

Mapa puta za regulaciju kriptovaluta

Vlada je odgovorila na siječanjski poziv banke za zabranu tako što je ubrzo nakon toga objavila mapu puta za regulaciju kriptovaluta u Rusiji. Banka Rusije navedena je kao sudionik u raspravama, međutim nedavne izjave pokazuju da se nikada nije složila s idejom legalizacije kriptovaluta. Ranije ove godine predsjednik Vladimir Putin pozvao je središnju banku i vladu da nađu zajednički jezik.

Banka Rusije planira pokrenuti prijedlog o izmjeni zakona o digitalnoj imovini iz 2020., kojim bi se zabranilo izdavanje kriptovaluta, kao i trgovanje i objavljivanje informacija o takvim uslugama, napisao je Forbes. Banke i davatelji komunikacijskih usluga morali bi blokirati transakcije pojedincima za koje se zna da su uključeni u poslovanje s kriptovalutama. Financijske organizacije također ne bi smjele posjedovati kriptovalute.

Projekt digitalnog rublja predstavljen je u listopadu 2020., a Banka Rusije obvezala se izraditi prototip krajem 2021. i testirati ga početkom 2022. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno