Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rusija zaustavlja dotok plina Poljskoj i Bugarskoj, pretvarajući energiju u oružje

Rusija će u srijedu prekinuti dovod plina Poljskoj i Bugarskoj u velikoj eskalaciji sukoba između Moskve i Europe oko opskrbe energentima i rata u Ukrajini.

Moskva ispunjava prijetnju zaustavljanjem dotoka plina zemljama koje odbijaju novi zahtjev predsjednika Vladimira Putina da plati gorivo u rubljama. Europska unija je u načelu odbila taj potez, ali sada rokovi plaćanja počinju istjecati, vlade diljem Europe moraju odlučiti hoće li prihvatiti Putinove uvjete ili izgubiti ključne zalihe – i suočiti se s mogućnošću racionalizacije energije, piše Bloomberg.

Europske cijene plina porasle su za čak 17 posto dok su trgovci izračunavali rizik da će druge europske zemlje biti sljedeće pogođene.

“Ovo je prekretnica koju je danas ubrzala Rusija”, rekao je Piotr Naimski, najviši poljski dužnosnik za stratešku energetsku infrastrukturu.

Prijetnja prekidima trajala je već tjednima, ali je prošlog tjedna bilo naznaka da EU predlaže potencijalni izlaz iz zastoja. Potez protiv članica bloka Poljske i Bugarske vjerojatno čini neku vrstu kompromisa manje vjerojatnom. Također uklanja iz alata EU-a opciju sankcioniranja ruskog plina.

Očekivanje drugih europskih prijestolnica

Fokus je sada usmjeren na druge europske prijestolnice, posebice na Njemačku, koja uvelike ovisi o ruskom plinu. Iz Berlina nije bilo hitne reakcije.

“Svaki kupac koji odbije novu proceduru plaćanja izlaže se vrlo realnom riziku od prekida zaliha”, rekla je Katja Yafimava, viša znanstvena suradnica na Oxfordskom institutu za energetske studije.

U Rimu vlada prati situaciju, a zabrinutost je da bi se ono što se događa Poljskoj sada moglo dogoditi negdje drugdje, kaže osoba upoznata sa situacijom. Za sada je procjena da nema neposrednih rizika za prekid plina Italiji, rečeno je. Italija je također veliki uvoznik ruskog plina, iako poduzima korake da diverzificira svoju opskrbu.

Udio ruskog plina u opskrbu europskih zemalja Izvor Bloomberg

“Odluka Rusije da zaustavi isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj predstavlja povijesnu prekretnicu u bilateralnim energetskim odnosima i mogla bi predstavljati najavu sličnih poteza koji se očekuju u odnosu na druge europske zemlje u narednim tjednima”, rekla je Simone Tagliapietra , istraživačica u Bruegel think-tanku. “Europske vlade sada moraju primijeniti sve hitne mjere koje imaju na raspolaganju, kako na strani ponude tako i na strani potražnje kako bi osigurale sigurnost opskrbe.”

Rasporedi plaćanja

Prva plaćanja u rubljama dospijevaju krajem travnja i svibnja, iako pojedinačni rasporedi plaćanja tvrtki nisu objavljeni. Poljski list Onet.pl izvijestio je ranije da je rok za glavnu poljsku plinsku tvrtku PGNiG bio u petak, a Gazprom je u utorak rekao da plaćanje treba odmah dospjeti.

Druge tvrtke imaju više vremena, a europske vlade i rukovoditelji u mnogim slučajevima još uvijek pokušavaju shvatiti kako najbolje odgovoriti. EU je prošlog tjedna predložila da tvrtke nastave plaćati u eurima i da traže moguća izuzeća Moskve od uredbe.

Uredbom se zahtijeva da tvrtke otvore dva računa, jedan u stranoj valuti i jedan u rubljama, u Gazprombanci. Ruska banka pretvorila bi plaćanja u stranoj valuti u rublje prije nego što bi uplatu prebacila Gazprom PJSC, državnoj plinskoj tvrtki.

“Poljski primjer sugerira da će oni kupci koji neće prihvatiti novi mehanizam ili neće osigurati izuzeće od njega vjerojatno imati i smanjenje zaliha ako nijedna uplata ne stigne na Gazpromov račun u vrijeme dospijeća”, rekla je Yafimava.

Poljska kaže da je u potpunosti spremna za prekid svih opskrba energijom i iznijela je planove za život bez ruskog plina čak i prije rata. Dugoročni plinski ugovor zemlje s Rusijom istječe krajem ove godine, a vlada je više puta rekla da ga ne planira produžiti. Poljska je povećala zalihe LNG-a i planira pokrenuti cjevovod iz Norveške u listopadu.

Vlada je u utorak priopćila da ima dovoljno goriva u skladištu. Kupci neće biti pogođeni, a vlada planira i dalje puniti skladište do 90%.

Bugarska je također poduzela korake za smanjenje svoje ovisnosti, iako je za sada još uvijek u velikoj mjeri ovisna. Ipak, trenutni udarac će ublažiti toplije temperature.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno