Financa
Digitalni poslovni portal

Ruska invazija na Ukrajinu utječe i na zračni promet

Ruska invazija na Ukrajinu koja je započela ovoga tjedna zadire i u industriju zračnih putovanja i dovodi do zona zabranjenih letova i raznih drugih ograničenja, prenosi CNBC.

Ukrajina je zatvorila svoj zračni prostor za civilne letove nekoliko trenutaka prije nego što je Rusija izvršila invaziju u četvrtak rano ujutro.

Lufthansa je jučer priopćila da će obustaviti letove za Rusiju sljedećih sedam dana i da neće koristiti ruski zračni prostor “zbog trenutne i nove sigurnosne situacije”.

“Letovi koji su u ruskom zračnom prostoru uskoro će ga napustiti”, navodi se u priopćenju tvrtke. “Lufthansa Grupa nastavlja pomno pratiti situaciju i u bliskoj je razmjeni s nacionalnim i međunarodnim tijelima.”

Niskobudžetni avioprijevoznik Wizz Air rekao je u petak kako pokušava evakuirati posade koje su „zaglavile“ u Ukrajini.

“Još uvijek naporno radimo da ih izvučemo što je prije moguće”, rekla je glasnogovornica Christie Rawlings u poslanoj izjavi. “U redovnom smo kontaktu sa cijelom posadom i možemo potvrditi da su mnogi od njih uspjeli izaći iz zemlje zemaljskim prijevozom. Većina naših zaposlenika koji se tamo nalaze ukrajinski su državljani”.

KLM Royal Dutch Airlines ranije je zaustavio letove za Ukrajinu. KLM je u petak za CNBC rekao da također prekida neke od svojih letova za Rusiju kako posade ne bi morale tamo provesti noć.

Zone zabrane leta za zrakoplove proširena je na Moldaviju i dijelove istočne Rusije. Mnoge zrakoplovne kompanije izbjegavale su istočnu Rusiju otkako je tamo 2014. godine malezijski avion oboren ruskim projektilom.

Neke su zrakoplovne tvrtke preusmjeravale svoje zrakoplove oko potencijalne zone sukoba još danima prije invazije.

“Svako preusmjeravanje koje zrakoplovi moraju napraviti oko zone zabrane letenja povećat će troškove goriva”, rekao je Bruce Chan, logistički analitičar u Stifelu.

Veći troškovi doći će u vrijeme kada se zračne tvrtke već bore sa porastom cijena goriva.

United Parcel Service je prošlog tjedna počeo letjeti južnijom rutom oko Ukrajine.

“Iako ova alternativna ruta znači dodatno vrijeme leta, smatramo da je ovo izvediva alternativa za nastavak pružanja sigurnih i efikasnih aktivnosti”, rekao je ovaj zračni prijevoznik u poruci pilotima 21. veljače. “Nastavit ćemo pratiti situaciju i pružiti vam dodatne informacije kada ih dobijemo”.

Neki međunarodni prijevoznici raspitivali su se o dostupnosti goriva i zemaljske podrške u zračnoj luci Anchorage na Aljasci, glavnoj teretnoj zračnoj luci, rekao je glasnogovornik za CNBC. Pitanja su znak da zračne tvrtke razvijaju planove za nepredviđene situacije ako im se zatvori još više ruskog zračnog prostora.

Delta Air Lines je u petak priopćio da je suspendirao svoj ugovor s Aeroflotom. Ugovor je ovim prijevoznicima omogućavao rezervaciju mjesta na letovima onoga drugoga. 

Sve više europskih država zatvara zračni promet za ruske avione

I baltičke države kane zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplove iz Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, nakon što su to već učinile Poljska, Češka i Bugarska, prenosi SEEbiz.

“Estonija se pridružuje inicijativi Poljske i zabranit će svim ruskim zračnim prijevoznicima korištenje našega zračnog prostora”, rekao je u subotu u Tallinnu, prema radijskom izvješću, ministar gospodarstva Taavi Aas.

Odgovarajući nacrt odluke već je u pripremi.

Svoj zračni prostor za ruske zrakoplove žele zatvoriti i Latvija i Litva.

“Sve sankcije i ograničenja djeluju puno uspješnije kada su dalekosežne i sveobuhvatne. Zato se Latvija po tom pitanju usklađuje s ostalim baltičkim državama”, rekao je latvijski ministar prometa Talis Linkaits.

Njegov litavski kolega Marius Skuodis rekao je da će se zatvaranje zračnog prostora triju baltičkih država realizirati istodobno.

“Još jedna značajna odluka je na putu”, komentirala je na Facebooku estonska premijerka Kaja Kallas potez baltičkih država.

“Poljska i Češka su to već učinile, a mi pozivamo sve zemlje Europske unije da naprave isto. Zrakoplovima jedne nepoželjne države nije mjesto na nebu demokracije”, napisala je.

“Brutalni napad Putinova režima na demokraciju i slobodu u Ukrajini neoprostiv je. Zapad mora izolirati Rusiju i ekonomski i politički”, napisala je Kallas.

Velika Britanija, koja nije članica EU-a, također je zabranila ruskim zračnim prijevoznicima slijetanje ili prelijetanje njezina zračnog prostora.

Poljska, Bugarska i Češka u petak su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne tvrtke, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Rusija je prelijetanje ruskog teritorija zabranila zračnim prijevoznicima iz Poljske, Bugarske i Češke kao odgovor na jednake poteze tih zemalja, a ranije je pristup svome zračnom prostoru zabranila svim britanskim zračnim prijevoznicima.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije