Financa
Digitalni poslovni portal

Srbijanska aviokompanija značajno povećava broj letova prema Moskvi

Air Serbia je jedna od rijetkih kompanija koja ima pravo slijetanja u Moskvu

Srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia iskoristila je blokadu zračnog prostora i zabranu letova između Rusije i Europe te je među rijetkima (ako ne i jedina) aviokompanija koja povezuje Europu s Moskvom, piše portal Croatian Aviation.

Nakon što su gotovo sve europske zemlje uvele zabranu letova ruskih aviokompanija, letovi Aeroflota i drugih ruskih avioprijevoznika prema Europi su otkazani, a Rusija je recipročno uvela zabranu letova europskih avioprijevoznika prema toj zemlji. Budući da Srbija nije uvela zabranu letova ruskih aviokompanija, no one u Srbiju ne mogu sletjeti zbog zabrane preleta susjednih država, Air Serbia među rijetkim je aviokompanijama u Europi koja ima pravo slijetanja u Rusiju.

Najveći avion preusmjeravaju s New Yorka u Moskvu

Air Serbia je to pravo i iskoristila te već danas na povećanu potražnju odgovorila slanjem širokotrupnog zrakoplova tipa A330-200 kojeg inače koristi na redovnoj liniji između Beograda i New Yorka. Na liniji između Beograda i Moskve inače prometuju zrakoplovi tipa A319 i A320, kapaciteta 144 odnosno 174 sjedala.

Do izbijanja rata između Ukrajine i Rusije, Air Serbia je na liniji Beograd – Moskva – Beograd prometovala 8 puta tjedno, no već ovog tjedna najavljeno je čak 12 povratnih letova! Od toga će četiri leta biti obavljena sa širokotrupnim zrakoplovom tipa A330-200 u koji floti srbijanskog avioprijevoznika ima kapacitet od 257 sjedala! Samo ovog tjedna Air Serbia nudi 4.600 sjedala između dva grada, a preko Beograda i nastavak putovanja prema europskim odredištima.

Koriste status ‘neutralne’ aviokompanije

U razdoblju od 7. do 13. ožujka, Air Serbia nudi čak 15 letova na istoj liniji, a s obzirom na to da su svi letovi već sada odlično popunjeni, postoji opcija da će avioprijevoznik naknadno dodati još letova! U navedenom razdoblju u prodaji je 5.450 sjedala, 850 više u odnosu na ovaj tjedan. Srpski avioprijevoznik na ovaj način koristi svoj status “neutralne” aviokompanije i preko svoje mreže letova iz Beograda povezuje Moskvu s europskim destinacijama.

S obzirom na to da je širokotrupni A330-200 u leasingu od AerCapa, postoji mogućnost da će vlasnik u skoro vrijeme zatražiti od prijevoznika da taj zrakoplov ne leti u Rusiju, prvenstveno zbog prevelikog rizika. Naravno, isto se odnosi i na ostale zrakoplove u floti avioprijevoznika koji su u vlasništvu leasing kompanija, piše Croatian Aviation.

Izvor:net.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije