Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU isključuje iz SWIFT-a 7 ruskih banaka, ali pošteđuje Sberbank i Gazprombank

Europska unija priopćila je u srijedu da isključuje sedam ruskih banaka iz SWIFT sustava, ali nije isključila one banke koje sudjeluju u platnim transakcijama koje se odnose na energiju.

Druga najveća ruska banka VTB, Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank i VEB imat će po 10 dana da obustave svoje SWIFT operacije, navodi EU u svom službenom glasniku – prenosi Reuters

SWIFT je dominantni sustav za razmjenu poruka koji podupire globalne financijske transakcije, a EU, Sjedinjene Američke Države, Britanija i Kanada u subotu su odlučile blokirati određene ruske banke, ali nisu rekli koje će biti pogođene.

Sjedinjene Države i Britanija su se zalagale za potpunu zabranu SWIFT-a, ali neke zemlje eurozone uvjerile su ih da selektiraju određene banke,  obzirom na to da se regija oslanja na ruski izvoz energije.

Uklanjanje ruskih banaka iz SWIFT-a, mjera koja se prije samo tjedan dana smatrala drastičnom i malo vjerojatnom, jedno je od najmoćnijih oruđa koje su zapadne vlasti upotrijebile da kazne Rusiju za ono što Moskva opisuje kao “specijalnu operaciju” u Ukrajini.

Visoki dužnosnik EU rekao je da su banke odabrane na temelju njihovih veza s ruskom državom, a javne banke su već sankcionirane nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

“Sve ove banke koje smo naveli na listi isključenja iz SWIFT… sve se temelje na njihovoj povezanosti s državom i implicitnoj povezanosti s ratnim naporima. Nismo išli na potpunu zabranu u cijelom bankarskom sustavu”, rekao je dužnosnik .

Sberbank i Gazprombank su glavni kanali plaćanja za naftu i plin

Sberbank, najveći ruski zajmodavac, i Gazprombank nisu uključeni jer su oni glavni kanali za plaćanje ruske nafte i plina, koje zemlje EU-a i dalje kupuju unatoč sukobu u Ukrajini.

Dužnosnik EU je dodao da su te dvije ruske banke ipak podvrgnute drugim mjerama.

Dužnosnici su bili zabrinuti zbog ometanja protoka energije u Europu, a dužnosnik je rekao da nije moguće jednostavno dopustiti transakcije povezane s energijom i isključiti druge jer SWIFT nije mogao razlikovati vrste plaćanja.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je odluka da se Sberbank i Gazprombank izuzmu iz sankcija zbog “transakcija povezanih s isporukom energije u EU” neprihvatljiva.

“Kao Poljska, zahtijevamo da svi ruski subjekti, zahvaljujući kojima Rusija financira rat u Ukrajini, budu učinkovito i u potpunosti pokriveni sankcijama”, napisao je na Facebooku.

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte rekla je na brifingu da bi više ruskih banaka moglo biti isključeno iz SWIFT-a, koji ima 11.000 članova i nema jasnog globalnog konkurenta.

Iako je Kina uspostavila svoj sustav, on je i dalje mali, rekli su dužnosnici EU, a unatoč postojanju ruskog sustava, SWIFT se još uvijek koristio za oko 70% tamošnjih transfera.

Banke bi i dalje mogle obavljati prijenose putem zaobilaznih rješenja kao što su faksovi ili bilateralni sustavi za razmjenu poruka, ako postoje.

VEB je rekao da je u velikoj mjeri fokusiran na domaće projekte koji nisu bili pogođeni. Za tvrtke povezane s inozemstvom koristio bi SPFS, sustav za razmjenu poruka koji je razvila ruska središnja banka.

Sovcombank je rekla da SWIFT neće utjecati na to jer su druge sankcije već blokirale njezinu mogućnost plaćanja u inozemstvu. Promsvyazbank je priopćila da je spremna za isključenje iz SWIFT-a i da to neće imati značajan utjecaj na poslovanje banke.

VTB i Otkritie rekli su da isključenje na njih neće utjecati.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno