Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Štajerska lani zaposlila najviše radnika iz BiH

Štajerska je tijekom 2023. godine izdala ukupno 193 crveno-bijelo-crvene kartice (RWR) za osobe u zdravstvenim zanimanjima. Toliko ih nije bilo ni u jednoj drugoj saveznoj državi. Zanimljivo, najviše ih otišlo radnicima iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi se smanjio nedostatak osoblja u sektoru zdravstva i njege, važnu ulogu ima i ciljano zapošljavanje. Radi se kvalificiranim radnicima iz inozemstva, naglašava Štajerska služba za tržište rada (AMS). Prošle godine AMS je izdao ukupno 736 crveno-bijelo-crvenih kartica (RWR kartice ili EU plave karte). Kartice se izdaju osobama zdravstvenih zanimanja širom Austrije.

Nadležni stručni centar AMS Styria “izdao je najviše RWR kartica u poređenju sa drugim pokrajinama” 193. Daleko ispred Beča (125) i Gornje Austrije (120).

AMS Štajerska time daje važan doprinos borbi protiv nedostatka kvalificiranih radnika u zdravstvenom sektoru. Aktivno podržava nastojanja da se medicinsko osoblje iz inostrantva privuče za rad u našoj saveznoj državi.“, rekao je regionalni direktor AMS-a Karl-Heinz Snobe.

Od 736 RWR kartice koje su izdate širom zemlje, 474 bile su za necertificirane medicinske sestre. 112 za doktore i 73 za kvalificirane medicinske sestre.

Kada je, konkretno, riječ o medicinskim sestrama, u Štajerskoj je izdano ukupno 136 RWR kartica za ovu profesiju. Najviše ih je otišlo osobama iz Bosne i Hercegovine (84), a zatim medicinskim sestrama iz Kolumbije, Indije, Tunisa i Kenije.

Iz AMS Štajerske poručili da će nastaviti i sa školovanjem medicinskog osoblja. Ove godine čak 300 ososba će biti osposobljeno za kućne pomoćnike ili pomoćnu njegu, prenose Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno