Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tesla i Musk su se loše kockali s bitcoin-om

Šef Tesla-e Elon Musk bio je među najistaknutijim zagovornicima bitcoina. Njegove izjave na društvenim mrežama često su poticale znatan rast ili pad cijene ove kriptovalute.

Prema najnovijim podacima, Tesla je 2022. godini ostvarila gubitak od 140 milijuna dolara na svojim ulaganjima u bitcoin. Američkom regulatornom tijelu tvrtka je prijavila ukupan gubitak od 204 milijuna dolara na bitcoinu. Trgovanjem ovom kriptovalutom uspjela vratiti 64 milijuna dolara.

Tesla je početkom 2021. godine uložila 1,5 milijardi dolara u bitcoin. Šef Elon Musk tad je objavio i da se bitcoin prihvaća kao sredstvo plaćanja za njihove automobile. Samo nekoliko tjedana kasnije Musk je potpuno okrenuo priču. Tesla je otad prodala većinu kupljenog bitcoina. Trenutačno ima bitcoina u vrijednosti oko 184 milijuna dolara.

Musk je bio među najistaknutijim zagovornicima ove kriptovalute. Njegove izjave na društvenim mrežama često su poticale znatan rast ili pad cijene bitcoina, prenosi Zimo.

Musk uzrokovao rast vrijednosti bitcoin-a

Kad je Tesla objavila vijest o kupovini bitcoina u veljači 2021. godine, to je uzrokovalo rast cijene te kriptovalute za više od 25 posto, odnosno na 48.000 dolara. U to vrijeme je bio rekord u pogledu dosega cijene bitcoina.

Kad je Musk u ožujku 2021. godine na Twitteru objavio da će Tesla dopustiti kupcima da kupe svoje automobile bitcoinom, cijena te kriptovalute opet je skočila. To je tad omogućilo ljudima u SAD-u da osiguraju narudžbe u Tesli s ekvivalentom depozita od 100 dolara u protuvrijednosti bitcoina.

Ipak, bitcoin je dva mjeseca kasnije pao za više od 10 posto i tad su u Tesli odustali od prihvaćanja bitcoina kao platežnog sredstva. Naveli su zabrinutost zbog utjecaja koji rudarenje te kriptovalute ima na klimatske promjene.

Musk je krajem ljeta 2021. godine ponovno na neki način promijenio ploču. Poručio je da ljudi mogu očekivati da će Tesla s vremenom opet prihvatiti bitcoin pa je do studenog mjeseca te godine bitcoin postavio novi svevremenski rekord s cijenom gotovo 70.000 dolara za jedan bitcoin.

Kad se Tesla odlučila riješiti svojih bitcoina, cijena te kriptovalute ponovno je pala, ovaj put za više od 50 posto, piše BBC News.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno