Financa
Digitalni poslovni portal

Trgovina vinom mogla bi se suočiti s poteškoćama

Poremećaji lanca opskrbe i rat u Ukrajini mogli bi smanjiti globalnu trgovinu vinom nakon što se prošle godine oporavila na rekordnu razinu

Poremećaji lanca opskrbe i rat u Ukrajini mogli bi smanjiti globalnu trgovinu vinom nakon što se prošle godine oporavila na rekordnu razinu, jer su zemlje ublažile ograničenja povezana s koronavirusom, objavilo je u srijedu međunarodno vinsko tijelo OIV.

Svjetska trgovina vinom, mjerena ukupnim izvozom, porasla je u 2021 za 16% u vrijednosti na 34,3 milijarde eura (36,15 milijardi dolara) i za 4% u obujmu na 111,6 milijuna hektolitara (mhl), pri čemu su oba pokazatelja bilježila vrhunske vrijednosti svih vremena, izjavili su iz međunarodne organizacija OIV, prenosi Reuters.

Jedan hektolitar je ekvivalent 133 standardne boce.

“U 2021. godini vidjeli smo sveukupni oporavak tržišta vina. Pravi izazov je kako će se sektor suočiti sa situacijom 2022.”, rekao je Pau Roca, glavni direktor OIV-a na konferenciji za novinare.

Inflacija i smanjenje potražnje

Nakon što je pandemija pridonijela logističkim zaostacima i rastućim troškovima, ruska invazija na Ukrajinu mogla bi dodatno potaknuti inflaciju i smanjiti potražnju potrošača, rekao je.

Zapadne sankcije Moskvi mogle bi utjecati na trgovinu s Rusijom, koja je prošle godine potrošila 949 milijuna eura na uvoz vina, uglavnom iz Italije, Francuske i Španjolske, dodao je.

Prošlogodišnji rast potaknula su tri najveća svjetska izvoznika vina Španjolska, Italija i Francuska, koji su činili nešto više od polovice ukupnog izvoza, priopćio je OIV.

Francuska vinska industrija već je izvijestila o rekordnoj izvoznoj prodaji za 2021.

Među uvoznicima, Sjedinjene Američke Države ostale su vodeće odredište u vrijednosnom smislu, a uvoz je prošle godine porastao 21% na 6,2 milijarde eura, priopćio je OIV.

Volumen uvoza u SAD porastao je za 13% na 13,9 mhl, prestigavši ​​Britaniju kao drugi najveći svjetski uvoznik jer je Brexit pridonio smanjenju uvoza iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Njemačka je ostala najveći uvoznik po količini sa stabilnim uvozom od 14,5 mhl.

Ukupna svjetska potrošnja vina porasla je za 1 posto u volumenu, zaustavivši pad koji je zabilježen od 2018. povezan s naglim padom kineske potražnje, priopćio je OIV.

Globalna proizvodnja u 2021. procijenjena je na 260 mhl, što je 1% manje u odnosu na prethodnu godinu jer su berbe grožđa pogođene vremenskim prilikama u zapadnoj Europi, a taj gubitak je više utjecao na proizvodnju nego rekordni prinosi u južnoj hemisferi.

 

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije