Financa
Digitalni poslovni portal

Lagarde: Europu i SAD “napadaju” različite inflacije

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila je u nedjelju da se i SAD i Europa bore za obuzdavanje rastuće inflacije, ali se također “suočavaju s drukčijim zvijerima”.
Lagarde, gostujući u emisiji CBS-a “Face the Nation”, rekla je da će ECB koristiti “alate i znanja” koji su najprikladniji za borbu s inflacijom, što u ovom trenutku znači i smanjenje otkupa obveznica u trećem kvartalu ove godine, ali i vjerojatno povećanje kamatnih stopa.

Rastući trend inflacije u Europi dodatno je pogoršan Ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega su cijene fosilnih goriva porasle europskim zemljama koje ovise o prirodnom plinu i nafti iz Rusije. Lagarde je rekla da 50% trenutačne europske rekordne inflacije proizlazi iz porasta troškova energije.
Ako danas podignem kamatne stope, to neće smanjiti cijenu energije“, rekla je Lagarde.

U SAD-u, gdje su Federalne rezerve već jednom podigle stope i spremne su to učiniti sljedećeg mjeseca, inflatorni pritisak je pojačan zbog “napetog” tržišta rada, rekla je Lagarde.

Graf 1 – Glavni pokazatelj inflacije

Glavni pokazatelj inflacije (izvor: https://www.ecb.europa.eu/)
Glavni pokazatelj inflacije (izvor: https://www.ecb.europa.eu/)

Graf 2 – Pokazatelj inflacije bez hrane i energije

Graf 3 – Kretanja plaća i troškova rada

Kretanja plaća i troškova rada (izvor: https://www.ecb.europa.eu/)
Kretanja plaća i troškova rada (izvor: https://www.ecb.europa.eu/)

Izvor: tekst: Bloomberg Kanada & grafovi: Europska Centralna Banka

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije