Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tri razloga za pad kriptotržišta

Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta pala je na najnižu razinu u posljednjih deset mjeseci.

Dodatnih 130 milijardi dolara izbrisano je s ovog tržišta tijekom vikenda koji je upravo završio, što je rezultiralo padom tržišne kapitalizacije na 1,62 bilijuna dolara. CoinGecko piše da nije bio tako nizak od početka kolovoza prošle godine, prenosi Investor.

Najveće kriptovalute – bitcoin i ethereum – ponovno su predvodile kriptovalute tijekom azijskog trgovanja u ponedjeljak ujutro. Bitcoin je u trenutku pisanja pao za još 3,1% na 33.486 dolara, a ethereum je pao 4.2% na 2.443 dolara, najnižu cijenu od siječnja, piše bonitet.com

Kripto tržišta su ciklična, ali postoji nekoliko drugih čimbenika koji trenutno pokreću rasprodaju. FX Empire nam donosi tri ključna:

Povećanje kamatnih stopa Fed-a

Federalne rezerve SAD-a podigle su kamatne stope za pola postotnog boda prošlog tjedna, a Wall Street je odgovorio padom dionica. Kripto tržišta su slijedila njihov primjer, izgubivši više od 10% ili gotovo 200 milijardi dolara tijekom prošlog tjedna.

Viši tržišni analitičar u Oandi, Edward Moya, primijetio je da su kriptovalute u velikoj korelaciji s burzovnim indeksima kao što je Nasdaq. Napomenuo je da je indeks usmjeren na tehnologiju ove godine pao za 21 posto, dok je bitcoin oslabio za sličnih 22 posto. Moya je dodao da je povjerenje investitora nisko.

“Bitcoin je stvarno zapeo u vrtlogu raznih vijesti, gdje se samo čeka da se sve smiri kako bi ljudi bili sigurniji u ulaganje. I dalje mislim da ovdje ima puno dugoročne potencijalne vrijednosti za rast, ali takve nestabilnosti morate biti u stanju izdržati”, dodao je Moya.

Hlađenje interesa

Godina 2021. bila je iznimno optimistična za institucionalna ulaganja u kriptovalute, ali to se nije prenijelo na 2022. Divovi kao što su Tesla, MicroStrategy, El Salvador i nekoliko platformi za plaćanje ušli su u kripto, potaknuvši zamah i pritisak na kupnju. Američki regulatori su čak dopustili da se trguje prvim terminskim ugovorima na bitcoin na burzi, što je također pridonijelo rastu.

Ova je godina, međutim, bila puno prigušenija, a prema CoinSharesu, već četiri tjedna zaredom dolazi do odljeva institucionalnih kripto fondova.

Prema Chrisu Kleineu, suosnivaču Bitcoin IRA-e, neki kripto investitori vagaju druge opcije i “premještaju svoj novac natrag u dolar kao početnu točku, a zatim će vidjeti što učiniti u vezi s tim.”

Ciklusi “bikova” i “medvjeda”

Konačno, kripto tržišta su ciklična; ono što ide gore mora jednom ići dolje. Od početka bitcoina prije više od deset godina, postojala su četiri različita tržišta bikova/medvjeda (tržišta u usponu ili opadanju). Ako je potrebno proći prethodne cikluse, kripto tržišta mogu ostati “medvjeđa” (u padu) do kraja ove godine i do 2023., prije nego što se ponovno okrenu.

Prema analitičarima, bitcoin bi mogao pasti u raspon od 20.000 dolara i tamo se konsolidirati neko vrijeme prije nego što se ponovno dogodi značajan uzlazni zamah.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno