Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tvrtka iza koje stoje Gates i Bezos počinje bušiti na Grenlandu

Tvrtka za istraživanje minerala KoBold Metals, koju podupiru milijarderi, uključujući Jeffa Bezosa i Billa Gatesa, rekla je da će započeti bušenje na Grenlandu za kritične materijale koji se koriste u električnim vozilima.

KoBold, koji koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje za lov na sirovine, prošle je godine osigurao 51% udjela u projektu Disco-Nuussuaq na zapadnoj obali Grenlanda, koji vodi londonski Bluejay Mining.

Zajednički pothvat koristit će dronove za izradu magnetskih snimaka visoke razlučivosti, a ove godine planira izbušiti ukupno 3000 metara do dubine između 150 i 400 metara gdje se nalaze metali. Jedan od njih je nikal.
Cijene nikla, koji se koriste u baterijama od nehrđajućeg čelika i električnim vozilima, više su se nego udvostručile početkom ovog mjeseca nakon rata u Ukrajini, koji je izazvao sankcije Zapada Moskvi. Rusija opskrbljuje oko 10% svjetskih potreba za niklom.

“Nedavni nesretni geopolitički događaji jasno pokazuju da su zapadnom svijetu potrebna nova nalazišta ovih kritičnih metala”, rekao je Bo Stinsgard, izvršni direktor Bluejay Mininga.

KoBold je privatna tvrtka čiji su glavni ulagači Breakthrough Energy Ventures, klimatski i tehnološki fond kojeg podupiru suosnivač Microsofta Bill Gates, osnivač Bloomberga Michael Bloomberg i osnivač Amazona Jeff Bezos.

Prošlog mjeseca, KoBold je prikupio 192,5 milijuna dolara koji će se koristiti za otkrivanje kritičnih materijala, navodi portal Mining.com.

Izvor:bonitet.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno