Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tvrtke koje profitiraju od majmunskih boginja

Dok mnoge tvrtke, i proizvodne i tehnološke, opadaju na burzama diljem svijeta, pojava majmunskih boginja značajno je povećala vrijednost biotehnologije. Ali ne svima, nego onim koji se bave ovom i srodnim bolestima.

Primjerice, vrijednost dionica Sige porasla je za 40 posto, Emergent Biosolutions za 12 posto, Tonix Pharmaceuticals za 15 posto itd. Svima je zajedničko jedno, a to je da su proizvođači terapije za velike boginje, koja se može koristiti i za liječenje majmunskih.

Podsjetimo, majmunske boginje uzrokuje virus koji pripada istoj obitelji virusa kao i velike boginje. Zato su, prema znanstvenicima, oni koji su primili cjepivo protiv Variole vere u velikoj mjeri sigurni od ove vrste velikih boginja.

Majmunske boginje postoje već desetljećima, ali ne u razvijenom svijetu već u tropima središnje i zapadne Afrike. S obzirom na to kako svijet funkcionira, vrlo je vjerojatno da u proteklih 50 godina, koliko je bolest  postojala na Crnom kontinentu, nije puno učinjeno na poboljšanju njihovog liječenja.

Međutim, nedavno su se majmunske boginje pojavile i u Europi i Sjevernoj Americi.

U strahu su ljudi počeli pitati koji je postupak liječenja. Strah je vjerojatno pojačalo sve što nam se dogodilo u prethodne dvije godine s korona virusom. No, često nam promakne upozorenje stručnjaka da se ove velike boginje ne šire tako lako kao korona, te da u razvijenim zemljama još nitko od njih nije umro zahvaljujući adekvatnoj terapiji.

Ta terapija se sastoji od terapije za druge bolesti, jer lijek za majmunske boginje još nije stvoren. Zato je skočila vrijednost tvrtki koje proizvode terapiju za najsrodniju vrstu velikih boginja. To su antivirusni lijekovi, ali i cjepiva koja sprječavaju infekciju.

Pitate li se zašto bi netko pravio ili pohranjivao cjepiva protiv velikih boginja koja su iskorijenjena 1980-ih, odgovor je vrlo jednostavan, piše Quartz, a to je da se radi o nastojanju država i tvrtki da se zaštite od mogućih bioterorističkih napada velikih boginja.

Izvor:biznis.telegraf.rs

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno